Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2019

Gösterim: 3009

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti

Üniversitemiz tarafından Merkez Yerleşkemiz içerisinde tahsis edilen alana Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yapımı gerçekleştirilecek olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin Temel Atma Töreni Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun’un teşrifleriyle gerçekleşti.

Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamımız Günhan Yazar, Gönen Kaymakamımız Arslan Yurt, Susurluk Kaymakamımız Osman Ateş, İl Müftümüz Ramazan Topcan, Bandırma Belediye Başkanımız Av. Tolga Tosun, İl ve İlçe Protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrencilerimiz, personelimiz ve halkımızın yoğun katılımlarıyla gerçekleşen tören, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.
Balıkesir Kasaplar Camii İmam Hatibi Cengiz Bilgiç tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında  açış konuşmasını  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu gerçekleştirdi.

Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu’ndan sonra üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir açış konuşmalarını gerçekleştirdi. Rektörümüz konuşmalarında günümüzde yapılan camilerin özgün ve yeni nesil projeler olduğu vurgusunu yaptı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin de sadece kentimiz için değil ülkemiz için örnek bir cami olma niteliği taşıdığını ifade etti. Rektörümüz konuşmasını teşriflerinden dolayı Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş ve Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı’ya, cami projesine ve üniversitemize vermiş oldukları desteklerden dolayı da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’a teşekkür ederek sonlandırdı.

Rektörümüzün konuşmalarının ardından protokol konuşmaları bölümünde ilk konuşmayı Bandırma Belediye Başkanımız Av. Tolga Tosun gerçekleştirdi. Bandırma Belediye Başkanımız Av. Tolga Tosun konuşmasında yeni dönemde yeni bir anlayışla hareket ettiklerini, kentteki tüm kurumlarla birlikte uyum içinde çalıştıklarını bu bağlamda ülkemizde ilçe ismini taşıyan üç üniversiteden biri olan, kentimizin üniversitesi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizi çok önemsediklerini ve her türlü desteği imkanlar dahilinde vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Protokol konuşmalarının ikincisini Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz gerçekleştirdi. Konuşmalarında Balıkesir’in her ilçesine aynı önemi ve özeni gösterdiklerini ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, bu bağlamda Bandırma ilçemize yapılacak her hizmete destek olacaklarını, cami projesine ve üniversitemize verdikleri desteğin her zaman devam edeceğini ifade etti.

Temel Atma Töreni’nin onur konuğu olan Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş ise konuşmasına, kendisinden önce söz alan başta Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir olmak üzere Bandırma Belediye Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bu projeye vermiş oldukları destek ve konuşmalarındaki samimiyet ve heyecandan dolayı teşekkür ederek başladı.

Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında Cami ve Camia kelimelerinin kökenlerine değinerek Cami'nin ibadet edilen, bir araya gelinen yer olduğunu Camia’nın ise Arapça’da üniversite anlamına geldiğini, dolayısıyla Cami ve Camia’nın bugün temeli atılan Üniversite Camii ile anlam bütünlüğünü yakaladığını ifade etti.

Konuşmasının devamında ise İslam kültüründe fen bilimlerinin de Islami bilimlerden sayıldığını ve üniversitelerde okutulduğunu, bilimin dini olanı ve dini olmayanı diye bir ayrım yapılmadığını vurguladı. 

Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş ayrıca, Sakarya Üniverstesi'nde Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile birlikte çalıştıklarını, çalışkanlığına yakinen şahit olduğunu ve önümüzdeki yıllarda Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde başarılı çalışmalarının artarak devam edeceğine olan inancını dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının ardından tören, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı dua ve sonrasında tüm protokol üyelerinin beton mikserinin döküm butonuna basmaları ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii’nin ilk harcının temele dökümünün gerçekleştirmesiyle son buldu.

2300 metrekare oturum alanı ve 42 metre kubbe yüksekliği olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Camii aynı anda 1500 kişinin ibadet etmesine imkan sağlayacak kapasitede inşa edilmektedir. Proje içerisinde ayrıca okuma salonları, sergi ve konferans salonu gibi eğitim, kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği mekanlar da yer almaktadır.

Temel Atma Töreni sonrasında Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş, Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamımız Günhan Yazar, Gönen Kaymakamımız Arslan Yurt, Susurluk Kaymakamımız Osman Ateş, İl Müftümüz Ramazan Topcan, İl ve İlçe Protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’i makamında ziyaret ederek göreve yeniden atanması nedeniyle Rektörümüze tebriklerini ilettiler.