Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2024

Gösterim: 345

Dünya Su Günü’nde “Su, İklim ve Marmara” Konulu Seminer Düzenlendi

"Türkiye Yüzyılının Başında” seminer serimiz kapsamında, Denizcilik Fakültemiz tarafından “Su, İklim ve Marmara” konulu seminer, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un katılımıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda tertip edilen seminer Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından verildi. Prof. Dr. Mustafa Sarı; tüm canlılar için hayatın en önemli bileşeni olan suyun önemini ve su ile ilgili riskleri anlatan bir sunum gerçekleştirdi. 

Prof. Dr. Mustafa Sarı konuşmasında, “Dünyada bulunan suyun yaklaşık %1’i tatlı su olarak kullanılabilmektedir. Bu tatlı suyun biz, %70’ini tarımda sulamada, %20’sini ise endüstride kullanmaktayız. Tarımda ve endüstrideki suyun verimliliğini artırmadığımız sürece geleceğimiz çok parlak gözükmüyor. 2050 yılına girdiğimizde, dünyada su fakiri ülkeler arasına girmemiz kuvvetle muhtemel. Atık arıtma tesislerinden çıkan suları nehirlere, göllere ve denizlere deşarj etmek yerine barajlarda biriktirip tarımda ve endüstride yeniden kullanmalıyız” dedi. Sarı, konuşmasının sonunda 2021 yılında Marmara Denizi’nde yaşanılan müsilaj sorununa da değindi ve Marmara’nın müsilaj tehlikesini atlatamadığının altını çizdi. 

Dünya Su Günü’nde “Su, İklim ve Marmara” konulu program, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.