Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2018
Gösterim: 7085
Üniversitemizde “Uluslararası Yabancı Dil Eğitiminde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı” Düzenlendi
Üniversitemizde 11-12 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Yabancı Dil Eğitiminde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı (International Conference Quality Assurance and Accreditation in Foreign Language Education) düzenlendi. Ulusal düzeyde bir ilk olma özelliği de taşıyan bu konferans ile YÖK düzeyinde son zamanlarda başta yabancı dil eğitimi olmak üzere, program düzeyinde kalite ve akreditasyona verilen önem dâhilinde bu konuda çeşitli eğitim kurumlarından uzman personelin bir araya getirilmesi ile konunun irdelenmesi amaçlandı.
Konferans, düzenleme kurulu başkanı Dr. Öğr. Üyesi Donald Staub’un açılış konuşmasıyla başladı. ABD, Büyük Britanya, İrlanda, Bahreyn, Polonya, Pakistan ve Kuzey Kıbrıs’tan alanında uzman çok sayıda akademisyenin konferansa katılmakta olduğunu belirten Staub, yurtiçinden 73 üniversiteden akademisyenin aramızda olmasından da büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Staub: “Yök ve üniversiteler kalite ve akreditasyonla ilgili çalışmalarını arttırdılar. Fakat bu konuda tecrübeli insanlar az ve bu yüzden de üniversiteler çalışmalarında yetersiz kalıyorlar. Düzenlediğimiz konferansta özellikle ikinci günde olan çalıştaylar bunun için çok önemliydi ve bu sayede farklı bir bakış açısı ve perspektif kattılar.” ifadesini kullandı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir: “Böyle önemli bir konferansı düzenledikleri için başta konferans düzenleme kurulu başkanı üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Donald Staub olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemiz 2015 yılında kurulan genç bir üniversite. İsmini ise Bandırma’nın kurtuluşu olan 17 Eylül’den almaktadır. 6 yerleşkede 4 Enstitü, 8 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 6 Meslek Yüksekokulu’nda yaklaşık 11.000 öğrencisi ile eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Düzenlenen konferans üniversitemiz için çok önemli bir konferans, umarım verimli geçer. Tekrardan katılımcılara, üniversitemize ve Bandırma’ya geldikleri için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Yabancı dil eğitiminde kalite ve akreditasyonun önemine vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuşmasının sonunda Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Donald Staub ve Konferans Koordinatörü Öğr. Gör. Kazım Ar’a katkılarından dolayı üniversitemiz adına plaket takdiminde bulundu. Konferans Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Donald Staub’da Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’e konferansa vermiş olduğu büyük destek nedeniyle teşekkür plaketi sundu.
Amerikan Büyükelçiliği Kültür Ateşesi David Fay’de konferansa konuk oldu. Fay, konferansın kendileri için de Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını söyleyerek başarılı organizasyondan dolayı Düzenleme Komitesi’ni kutladı. Fay, bu alanda ABD Büyükelçiliği olarak ilk defa proje desteği sağladıklarını ve bunu Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bundan sonra da proje desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Konferansın birinci gününde Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Dr. Donald Staub, İngiltere Eaquals Akreditasyon Müdürü Ludka Kotarska, Amerika Birleşik Devletleri Akreditasyon Komisyonu Müdürü Dr. Mary Reeves, Bahreyn Üniversitesi’nden Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Merkezi Müdürü Dr. Bassam AlHamad, Pakistan Khyber Sağlık Üniversitesi Kalite Gelişim Müdürü Syeda Asiyah Bukhari, British Council Temsilcisi Ayşen Güven, Cambridge Üniversitesi’nden Mustafa Akıncıoğlu, Pearson Eğitim’den Tony Gurr ve Türkiye’de de kuruluş aşamasını tamamlamakta olan Dil Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu (DEDAK) sunumlarını gerçekleştirdiler. İlk günkü sunumlarda, dünyada akreditasyona neden ihtiyaç olduğu, kalite sisteminin neden var olduğu, yükseköğretim kurumlarının neden buna ihtiyaç duyduğu ve neden çok önemli hale geldiği konuları ele alındı.
Konferansın Düzenleme Komitesi Başkanlığını da yapan üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Donald Staub yaptığı sunumda küresel olarak üniversite sayılarının arttığını ve bu yüzden de kalite kontrolünün öneminin daha fazla arttığını belirtti. Staub: “ Eğitimin kaliteli olmaması nedeniyle öğrenciler başarısız kalıyorlar. Bu da onların işsiz kalmasına neden oluyor. Bundan dolayı yabancı dil eğitimi çok önemli hale geldi. Yabancı dil eğitimi ve kalite kontrolünün düzenli yürütülmesi üniversiteler için büyük bir ihtiyaç haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Dr. Marry Reeves, “Dünyada yabandı dil eğitiminde önemli bir noktaya gelindi. Bu tarz konferanslar bu konudaki bütün uzmanların bir araya gelmesinde ve fikirlerini ortaya koymalarında çok etkili olmaktadır. Çok etkili ve tam da zamanında yapılan bir konferans olduğunu düşünüyorum. Konferansı düzenleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne ve Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Donald Staub’a teşekkür ediyorum. Bu önemli organizasyonun Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin geleceği için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.’’ dedi.
Konferansa Büyük Britanya’dan katılan Ludka Kotarska ise yaptığı sunumda yüksek öğretim kurumları için özellikle dil eğitiminde gerekli olan ölçme ve değerlendirme konusunu ele aldı. Konferansın katılımcılar için önemli bir network değeri de taşıdığını ve muhteşem bir etkileşim olduğunu ifade ederek konferans Düzenleme Komitesi’ni kutladı.
Cambridge University Press adına konferansa katılan Mustafa Akıncıoğlu ise “Konferans son derece doğru bir zamanda gerçekleşerek, Türk üniversitelerinin konferans konusu çerçevesindeki sorunlarına etkin cevaplar sağlayabilecek bir akademik platformu oluşturmuştur. Bu özelliği ile önümüzdeki yıllarda Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bu konferansı düzenleyerek yapmış olduğu liderlik ile sıkça ve övgüyle anılacaktır. Konferans organizasyonu son derece başarılı olmuştur ve emeği geçen herkesi tebrik ederiz. Konferans sponsorluğumuz bu çerçevede Cambridge University Press için ayrı bir onur kaynağıdır.
Konferansın ikinci gününde Özyeğin Üniversitesi’nden Gökçe Ünlü ve Serkan Aras, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Hacer Şivil, Beykent Üniversitesi’nden Ceren Aktay Eryılmaz ve Gizem Arslan, İngiltere Eaquals Akreditasyon Müdürü Ludka Kotarska, Pakistan Khyber Sağlık Üniversitesi Kalite Gelişim Müdürü Syeda Asiyah Bukhari, Washington İngilizce Akreditasyon Komisyonu Müdürü Dr. Mary Reeves, Bahreyn Üniversitesi’nden Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Merkezi Müdürü Dr. Bassam AlHamad, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Bahar Gün, Yaşar Üniversitesi’nden Ian Collins ve Amerika Tennessee State Üniversitesi’nden Engin Ayvaz sunumlarını gerçekleştirdiler. Konferansın ikinci gününde yoğunlaşılan konu ise akreditasyon ve kalite güvencesinin nasıl yapıldığı ve nasıl sürdürülebileceği üzerine oldu. Çalıştaylarla devam eden programda vak’a analizleri ve örnekler üzerinden katılımcılar birbiriyle etkileşim halinde çalışmalar yürüttü.