Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019

Gösterim: 1440

3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü; Bandırma'nın Geleceği Sempozyumu Gerçekleşti

Üniversitemizin Trakya Üniversiteler Birliği işbirliği ile düzenlediği “3. Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü”  temalı sempozyum “Bandırma’nın Geleceği” başlığı ile Üniversitemiz Merkez Yerleşkesi’nde başarıyla gerçekleşti.   

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin ERÇAKAR yapmış olduğu sempozyum açış konuşmasında “İlçemizin çok değerli insanlarını sizin için bir araya getirmeye çalıştık amacımız ülkemiz bölgemiz hatta dünya konjonktürüne sürdürülebilir bir kalkınmanın nasıl olması gerektiğine dair mevcut durumu tespit etmek varsa eksikliklerin giderilmesine yönelik çareler üretmektir. Konunun uzmanları kendilerine ayrılan zaman diliminde, konunun aktarımında size yardımcı olacaklardır. Malumunuz 11. Kalkınma planı içindeyiz bu kalkınma planı içerisinde dengeli kalkınma teması ön plana çıkmaktadır dolasıyla ‘kalkınma yerelden başlar’ adlı bir slogan geliştirmek mümkün olur. Bu itibarla biz bölgemizin kalkınmasını sağlayabilirsek zaten doğal olarak ülkemizin kalkınmasını da gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Bir diğer sloganımız da ‘rakip olma ekip ol’ ruhuyla hareket etmektir. Bu şiarla sempozyumumuzun ülkemize ve bölgemize iyi sonuçlar getirmesini temenni ediyoruz” dedi. 

Trakya Üniversiteler Birliği adına selamlama konuşması gerçekleştiren Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan GENÇLER  “Kalkınma bir ulusun hedeflenen gelişme sürecini gerçekleştirebilmesi için ulusal ekonominin toplumsal ve siyasal yapının düzenlenmesidir. Kalkınma için belirlenen sürecin en belirgin özelliklerin birisi de beşeri sermayenin geliştirilmesi ve refah seviyesinin artırılmasıdır. Üniversiteler beşeri sermayenin geliştirilmesi bakımından önemli katkılar sağlarken 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu görevlerin yarısına ayrıca kalkınmanın önemli komisyonlarından bir tanesi olma haline getirilmiştir dolayısıyla bilgi ve kalkınma önemli bir fonksiyon görevi izah eder. Üniversiteler, entelektüel sermayenin arttırılmasında yerel ekonomiye ve kalkınmasına katkı sağlar. Teknolojik gelişmelere katkı sağlamış ve sağlamaktadırlar. Üniversiteler bulundukları yerin sosyal ekonomik yapısına önemli katkı sağlar beraberinde getirdiği potansiyel ile gelir ve harcama hareketi yaratarak ekonomik hareketliliği arttırır. Başlı başına bulunduğu bölgenin ekonomik yapısına direkt etki etmektedir dolayısıyla bu fonksiyonun yanında sosyal gelişmeye katkı sağladığını söyleyebiliriz. Bu toplantıda bölgenin dinamiklerini bir araya getirmekle önemli bir işlev görecektir” şeklinde konuştu. 

Selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan SEREL “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak hızlı bir gelişim içerisindeyiz. Dolayısıyla biz bu hızlı gelişim sürecinde üniversite-kalkınma ilişkisini büyüyen ve artan üniversitelerin nitelik katmasını katkı olarak görüyoruz. Bizim teknoloji transfer kurumumuz kuruldu. Akıllı ulaşım sistemleri ile ilgi üniversitemiz kritik bir görev almak üzere, Bandırma Organize Sanayi Meslek Yüksekokulumuz kuruldu. Birimlerimizin projelerini çevreleriyle birlikte değerlendirebilecekleri bir ortama doğru hızla gidiyoruz. Bu konudan dolayı bu sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Protokol konuşmaları bölümünde Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga TOSUN’a vekaleten sempozyuma katılan Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Merve POLAT yaptığı konuşmada Bandırma’yı sanayi, eğitim ve ekonomik alanda bir cazibe merkezi haline getirmek için çalıştıklarını ifade etti. 

Protokol konuşmalarının ardından sahnede yerini alan davetli konuşmacı Ercan DÜLGEROĞLU  “Benim yüksek lisans tezim organize sanayi bölgeleri araştırması üzerineydi. 1976’da tezimi sundum fakat 1971’den 1975’ e kadar tezimi güçlendirmek için Bursa sanayi bölgesinin ve Konya sanayi bölgesinin istatiksel sonuçlarını bekledim. Şimdi ise dönüp baktığımda Bursa’daki Organize Sanayi Bölgeleri 25’in üzerine çıkmış durumda. Bahsettiğimiz rakamların korkunçluğunu, ölçüyü kaçırmamak açısından iyi mi veya kötü mü şeklinde yorumlamamız gerekiyor. Şimdi Bandırma’da da bir sanayileşmeye gidiyoruz. Sanayileşme kalkınmanın hareket ettiricisi rolüyle önemli bir oynuyor. Bunun nereye varacağını Bursa’daki tecrübeyle burada ki sanayileşmeyi birleştirerek ele alacağız. Kalkınmanın en önemli anahtarı sanayi sektöründe bulunmaktadır. Ekonomik kalkınmada rol oynayan üç büyük sektör vardır. Tarım, sanayi ve hizmet sektörleri bu sektörlerin birbirlerinin rakibi olamadığını hatırlatarak belirtmek isterim ki, sanayi sektörünün imalat kısmı bizim için çok önemli. İmalat sanayisini geliştirememiş bir ülke asla gelişmiş bir ülke sayılmaz. Gelişmiş bir ülke sanayisi için sanayi ülke ekonomisinin en az %25’ini oluşturmalıdır ancak bu %25 içinde imalat en az %66’sını oluşturmalıdır. Sonuca ulaşacak olursak, iyi çevre koşullarını sağlayan sanayi ile birlikte organize olmamız, ihracat yapmamız, dünya ile bütünleşmemiz ve sanayisiz olmayacak bir şekilde davranmamız sadece tarım üretimiyle de maalesef olmuyor. Gıda ürünlerinde Türkiye’nin yeri çok iyi fakat makine sanayiyi asla ihmal etmememiz gerekiyor çünkü teknolojik yatırımlar burada” diye konuştu.

Sempozyumda “Yerel Kalkınmada Oda ve Borsaların Rolü”  konulu panel, Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Alpaslan SEREL’ in moderatörlüğünde ve Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır ÇENBERCİ, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit SEZGİN,  Gönen Ticaret Odası Başkanı Ahmet SELVİ, Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim MUTLU, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem SARI ve Bölgesel Gelişme Uzmanı Nuri Barış TARTICI’nın da panelist olarak katılımlarıyla başarıyla gerçekleşti.

Birinci oturumun ardından ikinci davetli konuşmacı olarak kürsüye çıkan Bölgesel Gelişme Uzmanı Nuri BARIŞ “Bölgesel gelişmenin amaçları arasında en önemli bölüm bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak. Buna etik ve düşünsel anlamda hiçbir itirazımız yok. Mevcut ekonomik kurallarla bunu doğrudan yapma şansımız yok. Çoğunlukla da başarısız olunuyor. Bu durum ülkemize özgü bir durum değil hatta bizim ülkemiz bu konuda fena durumda değil. Ülkemizin gelişmişlik farkı çok fazla fakat mutlak arttığı yönünde bir olgu yok ama kapandığı yönünde bulgu var. Ekonomik programımızda İstanbul’da bir yayılma dinamiği var. Bu etki, çevre illerde de görülmeye başlandı. Çanakkale Köprüsünün de yapılmasıyla bu etkinin Marmara üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Bölge açısından İzmir, Bursa ve İstanbul gibi bağlantılar yolu ve ulaşım imkânlarıyla bu illerin cazibesini görmek sınai açıdan mümkün” dedi. 

İkinci davetli konuşmacının ardından, “Bölgesel Kalkınma Dinamikleri ve Ülke Kalkınması” konusuyla gerçekleşen günün ikinci panelinde, Uludağ Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan DÜLGEROĞLU moderatörlüğü üstlenirken GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah GÜÇ, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali AŞUK,  KOSGEB İl Müdürü Deniz TİMURÇİN, Türkiye İş Kurumu Balıkesir İl Müdürü Nazım BALCI ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mekin TÜZÜN ise panelist olarak konuşma gerçekleştirdi.

ABD, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Cezayir, Macaristan, Makedonya, Karadağ ve Gine ile Ülkemizden toplam 160 akademisyen ve araştırmacı tarafından 117 bildiri sunulan sempozyuma üniversitemizin akademik ve idari yönetimi, basın mensupları ve öğrencilerimiz de yoğun ilgi gösterdi.

Başarıyla gerçekleşen “3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma ve Üniversitelerin Rolü; Bandırma’nın Geleceği” sempozyumu katılımcı akademisyenlere sertifikalarının verilmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.