Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2023
Gösterim: 1675
Üniversitemizin 8. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Kutlama ve Değerlendirme Mesajı
Ülkemiz için çok kıymetli, önemli bir gün olan, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açıldığı ve çocuklara armağan edilerek o tarihten bu yana Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan 23 Nisan tarihinde “Geleceğe Açılan Köprü” sloganıyla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Üniversitemizin 8. yıl dönümünü kutluyor olmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Geleceğimizin güvencesi, yarınlarımızın umudu olan sevgili gençlerimizin araştıran, sorgulayan, eğitimli ve donanımlı birer birey olarak yetişmeleri için kurulduğu günden beri var gücüyle çalışan Üniversitemiz, tek yükü umut olan, bu umudu tüm yurda taşıyan ve umudun simgesine dönüşen Bandırma Vapuru’ndan ilham alarak belirlemiş olduğu “SEN UMUT OL” eğitim mottosu ile insanlık için umut olacak nesiller yetiştirmeye devam etmektedir. 30 yıllık birikim ve tecrübe üzerine inşa edilen ve bugün 8. yıl dönümünü kutlayan genç, dinamik ve “yeni nesil bir devlet üniversitesi” olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, kuruluşundan bugüne kadar geçen zaman içerisinde büyüyen ve gelişen akademik ve idari kadrosu ile ülkemiz için “UMUT” olacak çalışmalara imza atmaktadır. Yalnızca öğrencilerimize yönelik değil, aynı zamanda şehrimizin başta eğitim ve kültür hayatı olmak üzere sanayi, ekonomi, sağlık, spor ve sosyal yaşamına katkı sağlamak üzere de pek çok çalışma yapmaktadır.
Üniversitemiz bugün itibariyle (atama işlemleri devam edenler dahil) 622’si akademik, 388’i de idari kadroda görev yapmak üzere toplamda 1.010 personeli ve yaklaşık 21.000 öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu sayı yıl sonu itibariyle 1.100 personeli ve 23.000 öğrenciyi aşacaktır. Üniversite bünyemize bu zamana kadar her yıl yaklaşık olarak 100 personel ve 2.000-2500 arası öğrenci katılmıştır ve katılmaya da devam etmektedir.
5 ilçede (Bandırma, Gönen, Erdek, Manyas ve Susurluk) 10 yerleşkede eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan Üniversitemizde, 10 Fakülte, 9 Meslek Yüksekokulu ve 4 Enstitü bünyesinde 100’ü ön lisans ve lisans, 62’si lisansüstü olmak üzere toplamda 160’ı aşkın bölüm ve programda eğitim-öğretim faaliyeti devam etmektedir. Üniversitemizde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi olmak üzere 10 fakülte; Bandırma Meslek Yüksekokulu, Gönen Meslek Yüksekokulu, Manyas Meslek Yüksekokulu, Erdek Meslek Yüksekokulu, Susurluk Tarım ve Orman Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu, Denizcilik Meslek Yüksekokulu ve Bandırma OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olmak üzere 9 meslek yüksekokulu; ayrıca lisansüstü eğitim veren Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Gönen Jeotermal Enstitüsü olmak üzere 4 enstitü yer almaktadır. Diğer yandan, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Rektörlük bünyesinde 2 bölümümüz bulunmaktadır.
Üniversitemiz, ülkemizde ve dünyada değişen ihtiyaçları merkeze alarak açmış olduğu yenilikçi bölüm ve programlarında tecrübeli, genç ve dinamik akademik kadrosu, araştırmaya dayalı, uygulamalı ve yüksek teknoloji destekli eğitim modeli ile eğitim-öğretim faaliyetlerini uluslararası düzeyde sürdürmektedir.
Üniversitelerin eğitim-öğretim, temel bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleri olmak üzere geleneksel üç misyonu vardır. Üniversitemiz, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında, diğer iki misyonunu da en üst düzeyde gerçekleştirebilmek için büyük çaba sarf etmektedir. Bu doğrultuda, Üniversitemiz çatısı altında toplamda 20 uygulama ve araştırma merkezi yer almaktadır. Bunlar: Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUSMER), Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAGEM), Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SEM), Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-TÖMER), Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BİTEM), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-UZEM), Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ), Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-FTR), Bor Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BORTAM), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-ESAM), Akdeniz Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-APAM), Bilgisayar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BUAM), Dış Ticaret ve Lojistik Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-DTLM), E-Spor ve Ekonomisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-E-SPOR), Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAT), Göç ve Yoksulluk Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-GÖÇ), Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SABESYA), Tarih, Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-TAKSAM), Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SPAR) ile Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BİTEM). Hem bu merkezler hem de enstitü, fakülte ve meslek yüksekokulları tarafından bir yandan temel bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmekte, bir yandan da toplum yararına çalışmalar yapılmaktadır.
Akademik organizasyon ve yayınlar konusunda da her geçen yıl kendini biraz daha geliştiren Üniversitemizin yayıncısı olduğu 5 basılı, 57 elektronik kitabı, 3’ü TR dizinli olmak üzere 10 akademik dergisi bulunmaktadır. Dergilerimiz: Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (YEAD), Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi (AUSUD), Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (SAD), Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Dergisi (UİD), Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (SABAD), Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (BMBAD), Dünya Dilleri, Edebiyatları ve Çeviri Çalışmaları Dergisi (DEDÇED), Hipokrat Tıp Dergisi (HTD), Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi (DEAD) ve Mimarlık ve Sanat Tasarım Fakültesi Dergisi (MİTAD). Dergilerimiz farklı alanlarda yüksek kaliteli bilimsel çalışmaları yayımlayarak akademik dünyaya katkı sağlamaktadır.
Uluslararasılaşma çalışmalarında da büyük mesafe kat eden Üniversitemizde, ERASMUS+ ve Mevlâna öğrenci değişim programları çerçevesinde bugüne kadar 100’ün üzerinde uluslararası anlaşma yürürlüğe girmiş olup, her yıl bu üniversiteler ile öğrenci ve personel değişimi gerçekleştirilmektedir. Farabi Öğrenci Değişim Programı çerçevesinde ise ülkemizdeki tüm devlet üniversitelerinde öğrencilerimiz belirli bir süre öğrenim görme olanağına sahip olmaktadır. Bunların yanı sıra, Üniversitemiz bölüm ve programları ile TÖMER bünyesinde öğrenim gören 73 ülkeden yaklaşık 2.400 civarında uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemiz, yabancı öğrenci ve uluslararasılaşma açısından uzun zamandır Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, tüm ön lisans ve lisans öğrencilerimize sunduğumuz “İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı” uygulamasından faydalanan öğrencilerimiz, İngilizce eğitimlerini ana dili İngilizce olan yabancı uyruklu akademisyenlerimizden alma imkânına da sahiptirler.
Üniversitemiz, öğrencilerimizin hem bireysel hem de öğrenci toplulukları aracılığıyla sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılımlarını desteklemektedir. Bu kapsamda 73 öğrenci topluluğumuz bulunmakta ve bunların sayısı her geçen gün artmaktadır. Üniversitemiz, 2021’den itibaren daha çok sayıda öğrencisini ve personelini “Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük” çalışmalarına yönlendirmekte, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sosyal sorumluluk çalışmalarında bulunmak isteyen ve 1.000’li rakamlara yaklaşan öğrenci sayısının her yıl katlanarak artmasını hedeflemektedir.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, bölgemizin en donanımlı ve modern kütüphanesi ile hem öğrencilerimize ve akademisyenlerimize hem de bölge insanımıza 24 saat kesintisiz hizmet sunmaktadır. Öğrenci Yaşam Merkezi’nde yapımı tamamlanan ve hizmete giren okuma salonlarımızla birlikte toplamda 1200 kişilik oturma kapasitesi sunan kütüphanemiz 117 üniversite ve 70 kamu kurumu tarafından kullanılan, Türkiye’nin en geniş kapsamlı ve yaygın kütüphane otomasyon ve güvenlik sistemine sahiptir. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kütüphanemizdeki yerli ve yabancı kaynaklar toplamı büyük bir artışla basılı ve elektronik olmak üzere 4.711.839 yayın sayısına ulaşmıştır. Kütüphanemiz ayrıca 15’i abonelik, 19’u konsorsiyumlardan sağlanan ve 20’si açık erişim olmak üzere toplam 54 veri tabanına sahiptir. Tamamı akademik yayınlardan oluşan Üniversitemiz kütüphanesinde öğrenci başına düşen yayın sayısı yaklaşık 224’tür (basılı yayınlarda öğrenci başına 4’ten fazla kitap düşmektedir) ve bu açıdan Türkiye’deki en iyi üniversite kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kütüphanemiz sadece öğrencilerimizin yararlandığı bir kütüphane değil, aynı zamanda yerleşkemize komşu olan Liseler Vadisi öğrencileri başta olmak üzere şehrimizdeki diğer öğrencilere de hizmet vermekte, özellikle üniversiteye hazırlanan yavrularımıza gerek kütüphane hizmetleri gerekse de sınava hazırlık kitapları ile ciddi bir katkı sağlamaktadır. Kütüphanemiz ayrıca şehrimizin kütüphane ihtiyacını da karşılamakta, Üniversitemiz mensubu olmayan araştırmacılar da kütüphanemizi 7/24 kullanabilmektedir.
Üniversitemiz, genç bir eğitim kurumu olmasına rağmen gelişimini dikkat çekici bir şekilde ve hızla sürdürmektedir. Üniversitemiz akademik personelinin hem ulusal hem de uluslararası endekslerdeki yayın sayıları yıldan yıla dikkatleri çekecek şekilde artmaktadır. Üniversitemiz, 2016 yılı için akademik personelin performanslarının değerlendirildiği “Devlet Üniversitesi ve Fakülteleri Sıralaması Raporu (DÜS 2017)”nda 97 devlet üniversitesi arasında 86. sırada iken, büyük bir atılım gerçekleştirerek DÜS 2018’de 108 devlet üniversitesi arasında 25. sırada, DÜS 2019’da 116 devlet üniversitesi arasında 17. sırada ve DÜS 2020 raporunda ise 123 devlet üniversitesi arasında 28. sırada yer alarak akademik başarıda istikrarlı konumunu sürdürmüş ve bu açıdan Türkiye’de önde gelen Üniversiteler arasında yer almıştır. Üniversitemiz, akademik personelinin giderek artan çalışmalarını daha da teşvik etmek amacıyla 22 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirdiği “Akademik Başarı Ödül Töreni – 2022”de 100’ün üzerinde akademisyen teşekkür belgesi almaya hak kazanmıştır. Törende; “Akademik Yayın Başarı Ödülü (BANÜ – WoS - 2022)”, “Birim Akademik Yayın Başarı Ödülü (BANÜ – WoS - 2022)”, “Akademik Performans Ödülü (2022), “Birim Akademik Performans Ödülü (2022)”, “Akademik Teşvik Ödülü (2022)”, “Birim Akademik Teşvik Ödülü (2022)”, “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Ödülü (2022)”, “Sanat Başarı Ödülü (2022)”, “Proje Başarı Ödülü (2022)”, “Girişimcilik Başarı Ödülü (2022)” ve “Sosyal Sorumluluk Proje Başarı Ödülü (2022)” olmak üzere 11 farklı kategori yer almıştır.
Balıkesir Üniversitesi’nden devralınan ve Üniversitemizin kuruluşundan bugüne kadar aramıza katılan yeni akademik kadrolar ile giderek artan 30 yıllık akademik tecrübe ve kalite, bu hızlı yükselişin temelindeki önemli faktörlerden biridir. Kısa bir süre içerisinde oluşturduğumuz ve bugün referans gösterilen kurum kültürü ve eğitim anlayışımız ise bu başarıdaki diğer önemli etmenlerdendir. Bu hususlara ilişkin somut sonuçlar bazı araştırmalarda da ortaya konulmaya başlanmıştır. "Akademik Ekoloji: Akademisyenlerin Gözünden Üniversiteler (2020)" adıyla yapılan araştırmada, Üniversitemiz 126 Devlet Üniversitesi içerisinde 13.üncü sırada yer almıştır.
Üniversitemiz, öğrencisinin de, akademik ve idari personelinin de mensubu olmaktan dolayı memnun ve mutlu olduğu Üniversiteler arasında bulunmaktadır. Türkiye’deki üniversiteler arasında öğrenci memnuniyetinde ilk 30’lu, personel memnuniyetinde ise ilk 10’lu sıralarda yer almaktadır.
Geçtiğimiz sekiz yıl içerisinde en büyük yatırım alanlarımızdan biri de bilişim sistemleri yatırımlarımız olmuştur. Üniversitemizin güvenlik, depolama ve internet altyapısı tamamlanmış olup sürekli geliştirilerek güncellenmektedir. Tüm personel ve öğrencilerimize bütün yerleşkelerimizde güvenli, kablosuz internet erişim hizmeti ve sınırsız depolama alanı içeren e-posta hizmeti sağlanmaktadır. Bilişim alanındaki bu büyük yatırımlara ilave olarak yeni ve modern bilgisayar laboratuvarlarımızın sayısı da giderek artmaktadır. Öğrencilerimizin ve personelimizin kullanımına sunulan akıllı kimlik kartları ile hem güvenli yerleşke girişleri hem de yemekhane ve kütüphaneden tek kart ile hizmet alma imkânı sağlanmıştır. Bu yıldan itibaren mezun öğrencilerimize de Mezun Kimlik Kartı verilecektir.
Sevgili öğrencilerimiz Üniversitemizin varlık sebebidir. Bu nedenle onların gelişimi için en iyi imkânları sağlamak bizlerin birinci önceliğidir. Bu amaçla, öğrencilerimize ve personelimize beğenecekleri güzel bir yerleşke tasarlamak için 2017 yılı başında ulusal düzeyde “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması” düzenlenmiş ve yerleşkedeki yapılaşma bu yarışmayı birinci olarak kazanan projeye göre başlatılmıştır ve devam etmektedir.
Kuruluş yılımız olan 23 Nisan 2015 tarihinde Üniversitemiz bünyesinde 4 ilçede 6 aktif yerleşkemiz bulunmaktaydı ve bu yerleşkelerimizde toplamda 15 adet yapı ve 49.690 m2 kapalı alan mevcuttu. 8. yaşımızı idrak ettiğimiz 23 Nisan 2023 tarihi itibariyle ise, Üniversitemiz bünyesinde 5 ilçede 10 aktif yerleşkemiz bulunmakta olup, bu yerleşkelerimizdeki yapı sayısı 35 adete, kapalı alan miktarı ise 134.500 m2’ye ulaşmış bulunmaktadır. 8 yıllık süreçte altyapı itibariyle kabaca 3 kat bir büyüme gözlenmektedir.
Üniversitemiz kurulduktan sonraki ilk yapılaşma faaliyeti, Merkez Yerleşkedeki tek bina olan 23.170 m2 büyüklükte (eski adıyla) İİBF binasının üzerine 2017 yılında 5.750 m2’lik büyüklükte ilave bir yapı inşaatı ile başlamıştır. Böylece, kuruluşla birlikte Rektörlük olarak da hizmet vermeye başlayan söz konusu bina 28.920 m2 büyüklüğe ulaşmıştır. 60 civarında sınıf ve 450-500 kişi kapasiteli ofislerin bulunduğu mevcut binaya ilave edilen ve 2018 yılında tamamlanan yeni katlarda ise 2.000 m2’lik ve 750 kişi kapasiteli modern bir Merkezi Kütüphane, kendi alanında oldukça iyi bir altyapıya sahip olan Denizcilik Fakültemizin sınıf, ofis ve laboratuvarları ile Senato Odası bulunmaktadır.
Merkez Yerleşke Tasarım Yarışması sonrasında, yerleşkelerimizdeki mevcut binalarımıza ilave olarak hizmet vermek üzere, 2018 yılının başında Merkezi Derslik Binası (27.500 m2) ve Öğrenci Yaşam Merkezi Binası (ÖYM – 16.500 m2) (1. Etap - 11.750 m2 & 2. Etap – 4.750 m2) ihaleleri gerçekleştirilmiş ve merkez yerleşkede inşaatlarına başlanmıştır. Her iki binamız da yıllar içinde etap etap hizmet vermeye başlamıştır.
Öğrenci Yaşam Merkezi 1. Etap inşaatımız büyük ölçüde hizmet vermeye başlamış olup, 4 katlı binada 2021 yılından itibaren öncelikli olarak öğrenci ve personel yemekhanesi kısmı faaliyete geçmiştir. 2022 yılı itibariyle iki katı daha kullanıma açılmış olan Öğrenci Yaşam Merkezi’mizde, öğrencilerimizin boş vakitlerini keyifle geçirecekleri çok geniş oyun alanları, okuma salonları, topluluk odaları ve toplantı salonları, etkinlik odaları, sinema ve konferans salonları, 5 bölümden oluşan bir medya merkezi, aile sağlığı merkezi, öğrenci ve personel yemekhanesi, çeşitli kafe, restoran vb. dükkânlar yer almaktadır.
Öğrenci Yaşam Merkezi’nin hemen yanı başında, inşaatı bitmek üzere olan ve Temmuz 2023 itibariyle faaliyete geçecek olan ÖYM’nin 2. Etap binası bulunmaktadır. 4 katlı bu binada 4.750 metrekare büyüklüğünde bir inşaat alanı var olup, alt katı mevcut öğrenci yemekhanesi ile birleştirilecek ve böylece mevcut 700 kişilik öğrenci yemekhanesi kapasitesi 1.500 kişiye kadar yükselmiş olacaktır. Binanın 2 katı 4 lisansüstü Enstitü’nün kullanımına verilerek “Enstitüler Binası” olarak adlandırılacaktır. Bu binanın son katı ise, giderek büyüyen Üniversitemizin “Yeni Senato Salonu” olarak işlev görecektir.
Yarışmayla birlikte başlayan bir diğer proje olan Merkezi Derslik binamızın inşaatı 2024 yılının ortasında tamamlanacak olup, etap etap kullanıma açılmaktadır. 4.750 m2’den oluşan ilk etabı 5 yıl önce 2019 yılında hizmete girmiş bulunmaktadır. Bu kısımda özellikle Sağlık Bilimleri Fakültemiz ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun modern laboratuvarları ve sınıfları bulunmaktadır. Binanın 2. Etabı ise 12.500 m2’den oluşmakta olup birkaç ay içerisinde Eylül 2023 itibariyle kullanılmaya başlanmış olacaktır. Bu kısım büyük ölçüde Tıp Fakültesi’nin kullanımına tahsis edilecektir. Bu kısımda Tıp Fakültesi’nin yanısıra ortak kullanıma açık derslikler, ofisler ve laboratuvarlar da bulunmaktadır. Binanın geri kalan kısmının ise 2024 yılı içerisinde tamamlanarak faaliyete geçmesi beklenmektedir. 5’den fazla giriş kapısı olan binanın kapılarından biri Tıp Fakültesi’ne, diğeri Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne, bir diğeri Sağlık Hizmetleri MYO’ya, iki tanesi Kongre ve Kültür Merkezi’ne, bir tanesi ise ortak kullanım alanlarına tahsis edilecektir.
27.500 metrekarelik Merkezi Derslik binası tamamlandığında 66 derslik, 240 kişilik ofis ve çok sayıda laboratuvardan oluşan büyük bir eğitim kompleksi ortaya çıkacaktır. Ayrıca, binanın bir kısmı da Kongre ve Kültür Merkezi olarak hizmet verecek olup bu kısımda 700 kişilik bir tiyatro salonu, 360 kişilik 1 salon ve büyük bir fuaye alanı bulunacaktır.
Üniversitemizin en hızlı gelişen akademik birimlerinden biri olan ve kısa sürede büyük başarılara imza atan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizin yeni derslikler, laboratuvarlar, akademisyen odaları ve idari ofislerden oluşan 5.250 m2 kapalı alana sahip yeni binası da 2020 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır.
Ayrıca, Üniversitemiz Merkez Yerleşkesinde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın sağladığı büyük destekle sadece öğrencilerimizin değil, aynı zamanda kentimizde yaşayan vatandaşlarımızın da yararlanabileceği, 110 dönümlük bir arazide 2 bina, stadyum ve açık spor tesislerinden oluşan uluslararası standartlara sahip 27.250 m2 kapalı alana sahip çok amaçlı spor kompleksimiz de bulunmaktadır ve 2022 yılının son çeyreğinde inşaatlar tamamlanmış ve kullanılmaya başlanmıştır. BANÜ Güz Şenlikleri’22 kapsamında 10.000’in üzerinde rekor bir katılımla gerçekleşen bir konser ile açılışı yapılan spor kompleksimizin içinde Spor Bilimleri Fakültesi, yarı olimpik yüzme havuzu, 3.500 kişilik kapalı spor salonu, çok sayıda kapalı antrenman alanları, açık saha kortlar, stadyum ve büyük bir Gençlik Ofisi yer almaktadır. Diğer yandan, Merkez Yerleşkemizde 4 yıl önce hizmete sunulan çok amaçlı kapalı spor salonumuz da öğrencilerimiz ve personelimiz tarafından kullanabilmektedir.
Üniversitemiz birçok spor dalında bugüne kadar öğrencilerimize büyük imkânlar sağlamıştır. Spor Bilimleri Fakültemizin kurulması ve Spor Kompleksimizin açılmasıyla birlikte bu imkanların daha da artacağı muhakkaktır. 2023 yılında Üniversite Sporları Federasyonu’nun organizasyonunu yaptığı 32 branşta ve 61 kategoride kadın ve erkek ayrı olmak üzere katılım için başvurularımız yapılmıştır. Trakya Üniversiteler Birliği organizasyonu ile, Birliğe dâhil olan Üniversitelerimiz arasında çok sayıda sportif etkinlik ve turnuvalar düzenlenmektedir. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza bağlı öğrenci topluluklarımız organizasyonu ile birimler arası futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, okçuluk, bisiklet, satranç turnuvaları, doğa yürüyüş vb. spor aktiviteleri ile öğrencilerimizin hem bedensel hem de ruhsal gelişimleri desteklenmektedir. Ayrıca, Üniversitemizde açılmış olan ve öğrencilerimiz tarafından aktif olarak kullanılan E-Spor Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (BANÜ-E-SPOR) aracılığı ile e-spor branşında da Üniversite Sporları Federasyonu’nun ve Trakya Üniversiteler Birliği’nin turnuva organizasyonlarına ev sahipliği yapılmış ve çok sayıda turnuvaya katılım sağlanmış, bu alanda öncü üniversitelerin başında yer alınmıştır.
Üniversitemiz ve Üniversiteler arası sportif faaliyetlerle birlikte, sporun ve fiziksel aktivitenin hem öğrencilerimize hem de kent insanımıza yaygınlaştırılabilmesi amacıyla Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü kurulmuş ve basketbol, satranç, okçuluk, atletizm ve modern pentatlon branşlarında turnuvalara katılım sağlanarak Üniversitemiz ve şehrimiz adına güzel başarılar elde edilmiştir.
Diğer yandan, yakın bir zamanda Üniversitemiz ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokol ile, bölgede sporun teşvik edilmesi, vatandaşın tesislerden daha yaygın bir şekilde istifade etmesi, tesislerin bakımının düzenli bir şekilde sürdürülebilmesi, vb. amaçlarla işbirliği başlatılmış olup, bir ay içerisinde tesisler vatandaşın kullanımına açık hale getirilecektir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Gençlik Ofisi de bu işbirliğinin paydaşlarından biridir.
Üniversitemizin denize kıyısı olan ve zeytin ağaçlarıyla çevrili bulunan Edincik Yerleşkesinde hayırsever Kocaman ailesi tarafından inşaatı yaptırılan “H. Avni Kocaman Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi”, “Marmara Deniz ve Balıkçılık Müzesi” ve “Marmara Deniz Akvaryumu” ile eğitim ve idari bloklardan oluşan 1.250 m2’lik yeni prefabrik binaların inşaatı tamamlanmış olup 17 Mayıs 2022 tarihinde protokolün katılımıyla gerçekleşen bir tören ile hizmete açılmış. Tesis, vatandaşın ziyaretine de açıktır. Başta Denizcilik Fakültesi ve Denizcilik MYO öğrencileri ile personeline hizmet veren yerleşkemiz içerisinde ayrıca Denizcilik Fakülte’mizin uygulama alanları da bulunmaktadır.
Diğer yandan, eski adıyla Uğur Koleji diye bilinen, Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı’nın sahip olduğu ve Bahçeşehir Kolejlerine kiralanan 2.500 metrekarelik bina, her iki kurumun da onayı alınarak bir protokol kapsamında geçen yıl güz dönemi başında Yabancı Diller Yüksekokulu ve TÖMER tarafından kullanılmak üzere belli bir süreliğine Üniversitemize tahsis edilmiş olup bakım ve onarımın ardından “Dil Merkezi” olarak 2023-24 eğitim-öğretim döneminde faaliyetlerine başlamıştır.
Ayrıca, 2022 yılında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizin Teknofest vb. yarışmalara daha iyi hazırlanabilmeleri için de 3 kısımdan oluşan prefabrik bir atölye inşa edilmiştir. Bu atölye, 2019 yılında tamamlanan Denizcilik Fakültesi’nin Uygulama Atölyesi’nin hemen yanıbaşına yapılmıştır.
Keza, 2023 yılının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası ile Üniversitemiz arasında yapılan bir protokol ile, Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerinde yararlanacakları 800 m2’lik “Atölye Binası Yapımı” için şartlı bağış alınmıştır. Mayıs ayı içerisinde merkez yerleşkede atölyenin inşaatına başlanıp 3-4 ay içerisinde tamamlanması beklenmektedir.
Yine, Üniversitemizin inşaat faaliyetleri kapsamında 2022 yılı sonunda Merkezi Laboratuvar Proje ihalesi gerçekleştirilmiş, projenin teslimini takiben 2023 yılı Mart ayı içerisinde 2.300 m2’lik bir Merkezi Laboratuvar Binası için ihaleye çıkılmıştır. Yer teslimini takiben yakın bir zamanda binanın yapım çalışmalarının başlaması beklenilmektedir.
Öte yandan, 2020 yılında Üniversitemize tahsis edilen tarihi Pertevniyal Hastanesi binasının restorasyonu için talebimiz üzerine Balıkesir Valiliği tarafından restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanmış ve Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan projenin yapım işi için 30 Mart 2021 tarihinde Balıkesir Valiliği, Bandırma Belediyesi ve Üniversitemiz arasında bir protokol imzalanmış, ardından ihalesi gerçekleştirilerek restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bu protokol ile, bütçesi Valilik tarafından tahsis edilen projenin Bandırma Belediyesi tarafından ihale edilerek restore ettirilmesi ve restorasyon tamamlandığında da Üniversitemizin kullanımına verilmesi amaçlanmıştır. Ancak, fiyat artışları nedeniyle ihaleyi alan firmanın işi tamamlayamaması üzerine başlayan süreç ne yazık ki ilerleyememiştir. Bir müddettir yeni ihale için hazırlıklarını sürdüren Üniversitemiz, 2023 bütçesinden harcanmak üzere Nisan ayı içerisinde çok yakın bir tarihte ihaleye çıkmayı planlamıştır.
Tarihi Pertevniyal Hastanesi restorasyonunun birbuçuk yıl içerisinde tamamlanarak Üniversitemiz bünyesinde “Kent Müzesi” ve aynı zamanda “Üniversite İrtibat Merkezi” ile “Sürekli Eğitim Merkezi” olarak hizmet vermeye başlaması planlanmaktadır. Edincik yerleşkesinde açılışı gerçekleşen “Marmara Deniz ve Balıkçılık Müzesi”nin ardından, ikinci müzemiz de “Kent Müzesi” adıyla bu binada hizmet vermeye başlayacaktır.
Tarihi Pertevniyal Hastane binası ile birlikte, Üniversitemiz envanterindeki tarihi eser nitelikli binaların sayısı da 3’e yükselmiş bulunmaktadır. Diğer iki binanın bir tanesi, geçmişte askeri, sağlık vb. farklı amaçlarla kullanılmış olup, halen Sağlık Bilimleri Fakültemiz hocalarına ofis olarak hizmet vermektedir. Üçüncü tarihi binamız ise, yakın bir geçmişe kadar silahlı kuvvetlere ait askeri bölge olarak faaliyet gösteren ve 3 yıl önce Üniversitemize tahsis edilen Susurluk’taki ikinci yerleşkemiz içerisinde yer almaktadır. Geçmişte silah deposu olarak kullanılan bu yapının önümüzdeki yıllarda çok gecikmeden mümkünse temin edilecek bağışlarla, değilse Üniversite bütçesinden harcanarak restorasyonuna başlanılması hedeflenmekte ve bittiğinde bölgedeki kurum ve kuruluşlarla ortak bir şekilde Kültür ve Kongre Merkezi olarak kullanılması planlanmaktadır.
Merkez Yerleşkemiz içerisinde öğrencilerimizin nefes alması için yeşil alan ve sosyal donatı alanlarından oluşan rekreasyon projeleri de hayata geçirilmektedir. Bu doğrultuda gerçekleştirmiş olduğumuz projeler ile birlikte yaklaşık 17.000 m2 rekreasyon alanı öğrencilerimizin istifadesine sunulmuştur.
Sadece Merkez Yerleşkemizde değil, tüm yerleşkelerimizde fiziki mekânların iyileştirilerek öğrencilerimizin daha donanımlı ve daha nitelikli mekânlarda eğitim görmeleri için durmaksızın çalışmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda Gönen Meslek Yüksekokulu ve Susurluk Tarım ve Orman Meslek Yüksekokulu başta olmak üzere bazı yerleşkelerimizde hayırseverlerin katkılarıyla ilave bina yapımı için şehrin yönetici ve ileri gelenlerinin de desteğiyle uygulama projeleri hazırlanmıştır. Gönenli hayırseverlerin katkılarıyla Gönen Kaymakamımızın önderliğinde inşaatı başlayan 10.000 m2 yeni binanın yapım süreci hızla ilerlemekte olup kaba inşaatı büyük ölçüde tamamlanmıştır. Susurluk’taki ikinci yerleşkemiz için hazırladığımız yeni proje için sponsorluk arayışımız ise devam etmektedir.
Üniversitemizin inşaat faaliyetleri kapsamında son olarak; yeni mekanlara ihtiyaç duyan birçok Fakülte ve MYO’lar için fikir ve/veya uygulama projeleri hazırlanmıştır. Bütçe temin edildikçe zaman içerisinde inşaatlarına başlanılacaktır. Tıp Fakültemize ait müstakil bir Morfoloji Binası için üç etapta yapılması planlanan 23.500 m2’lik bir uygulama proje çalışması tamamlanmıştır. Benzer şekilde, yukarıda da bahsedilen Susurluk MYO için de bir uygulama projesi hazırlatılmıştır. Ayrıca, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin ihtiyaçlarına uygun fakülte binalarının fikir projeleri de hazır durumdadır. Keza Bandırma MYO, Denizcilik MYO için ortak bir bina projesi de yıllardır hazır bir şekilde tahsis edilecek bütçeyi beklemektedir. Erdek MYO için de modern bir binanın fikir projesi mevcuttur. Son olarak, Erdek Kavşağı’nın yapılmasıyla birlikte önemli hale gelecek olan Üniversite Ana Giriş Kapısı için de bir fikir projesi hazırlatılmıştır. Bunların dışında, Rektörlük Binası, müstakil bir Merkezi Kütüphane Binası, vb. için de zamanla fikir/uygulama projelerinin hazırlatılması gerekecektir.
Bugüne kadar, Üniversitemizin eğitim-öğretim altyapısının desteklenmesine yönelik olarak Üniversitemize 4 farklı kurum/kişi tarafından bağış gerçekleştirilmiştir. En büyük bağışçımız Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığı olmuştur. Yukarıda geniş bir şekilde bahsetmiş olduğumuz 110 dönüm içerisindeki 27.250 m2’lik Çok Amaçlı Spor Kompleksinin tüm bütçesi Spor Toto tarafından karşılanmıştır. Bugünkü değeriyle 1 milyar TL’ye yaklaşan bu bağış, Üniversitemiz için çok anlamlı olmuştur. İkinci sıradaki en büyük bağışçımız ise Gönen halkı olmuştur. Yeşillikler içerisinde en güzel yerleşkelerimizden biri olan Gönen MYO arazisi içerisinde Gönen Kaymakamımızın önderliğinde kurulan Dernek’in aracılığıyla Gönen’li hayırsever kişi ve kurumlardan toplanan bağışlarla 10.000 m2’lik bir binanın kaba inşaatı tamamlanmıştır. Üçüncü ve dördüncü bağışlar da biraz önce yukarıda da bahsedildiği üzere denizcilik alanına yönelik olarak gerçekleşmiştir. Edincik’te deniz kenarındaki yerleşkemizde hayırsever Kocaman Ailesi tarafından Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi ve denizcilik eğitimine yönelik diğer tesisler inşa edilmiştir. Son olarak da İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından Denizcilik MYO öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerine katkı vermek üzere merkez yerleşkemizde bir atölye binasının yapımına destek olunmak üzere protokol imzalanmıştır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak sponsorumuz olan tüm kurumlara ve yöneticilerine teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Hızlı bir gelişim süreci gösteren Üniversitemizde yeni enstitü, fakülte ve MYO’lar bünyesinde çok sayıda bölüm ve programların açılması ile birlikte öğrenci sayımız da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu hızlı artış, barınma ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu doğrultuda Üniversitemizin Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde tüm yerleşkelerimize hizmet veren yaklaşık 5.000 öğrenci kapasiteli 6 adet kız ve erkek öğrenci yurduna ilave olarak, bu yılın Mayıs ayı içerisinde 1.200-1.500 kişi kapasiteli yeni bir kız öğrenci yurdu inşaatına başlanılacağı, çelik konstrüksiyon üzerine inşa edilecek bu yurdun hızlı bir şekilde 18 Eylül 2023 tarihine kadar yetiştirilebilmesine çaba sarf edileceği ifade edilmektedir. Erkek öğrencilere yönelik olarak da 2.500 kapasiteli yeni bir yurt için Üniversitemiz tarafından bir alan daha ayrılmış olup Bakanlıkla görüşmeler devam etmektedir. Son 2 yurdun da tamamlanmasıyla, yurt sayısı 8’e ve yurt kapasitesi de yaklaşık olarak 9.000’e çıkacak olup, öğrencilerimizin yurt ihtiyacı sorunu büyük ölçüde ortadan kalkmış olacaktır. Üniversite yerleşkesi içerisinde hizmet verecek 4 öğrenci yurdunun kapasitesi 7.000 öğrenciye kadar ulaşabilecektir.
Öğrencilerimize ekonomik açıdan destek olmak amacıyla Üniversitemiz birimlerinde 100’e yakın öğrenciye kısmi zamanlı çalışma imkânı sağlanmakta, 500’e yakın öğrenciye de yemek bursu yardımı yapılmaktadır.
Ayrıca, Üniversite öğrencilerimizi ve öğretim elemanlarını desteklemek üzere kurulmuş bulunan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Vakfımız tarafından da geçen yıldan itibaren öğrencilerimize aynî yardım ve burs imkânı sağlanmaya başlanmıştır. Üniversitemiz Vakfı, 6 Şubat 2023 tarihindeki büyük Maraş depremleri sonrasında deprem bölgesinde ikamet eden öğrencilerimize de yardımlarda bulunmuştur.
Amacımız, zengin tarihi ve kültürel birikime sahip ve jeopolitik olarak önemli bir kavşak olma niteliği taşıyan bir bölgede kurulmuş olan, öğrencilerimiz ile çalışanlarımızın mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyduğu bir kurum haline getirdiğimiz Üniversitemizi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri çerçevesinde, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen, uluslararası saygınlığa sahip bir Üniversite haline getirmektir.
Öncelikle Üniversitemizin kuruluşunda büyük rol oynayan, 30 yıl önce bölgemizin ilk fakülte ve meslek yüksekokulunun kurulması için, sonrasında da bu akademik birimlerin bir üniversiteye dönüşmesi için büyük gayret sarf eden siyasilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, işadamlarımıza ve bölgemiz insanına teşekkürü bir borç biliyoruz.
Seçkin akademik kadrosu, idari personeli ve kıymetli öğrencileri ile Üniversitemizin hedeflerine en kısa sürede ulaşacağına yürekten inanıyorum. Elbette kat ettiğimiz yol, hayalini kurduğumuz hedeflere giden yolun henüz daha başlangıcıdır ve gidilecek daha çok yol vardır. Bu yolda beraber yürüdüğümüz ve özveriyle çalışan kıymetli mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Başarılarımız ortak ve daimdir.
Üniversitemizin kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ebediyete intikal etmiş olan çalışma arkadaşlarımızı rahmetle ve minnetle anıyor, geleceğin her alanda güçlü Türkiye’sini inşa edecek nesilleri büyük bir özveriyle yetiştirmek arzusu, sağlıklı, başarılı ve mutlu yarınlar temennisiyle Üniversitemizin 8. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.
23.04.2023
Prof. Dr. Süleyman Özdemir
Rektör