Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2021

Gösterim: 588

İç Denetim Topluluğumuz Tarafından "Benliğimin Farkındayım, Geleceği Anımsıyorum" Konulu Söyleşi Düzenlendi

Yapay zeka ve sanat alanında  İç Denetim Topluluğumuzca "Benliğimin Farkındayım, Geleceği Anımsıyorum" konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü İç Denetim Topluluğumuz Başkanı Mazlum Erdi Buz ve Anadolu Üniversitesi Denetim Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Burcunur Kışlacıklı'nın yaptığı söyleşiye konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğr. Üyesi  Prof. Dr. Melih Erdoğan katıldı.

Söyleşide Erdoğan yapay zekâ ve robotik konularını ele aldı. Erdoğan, “Ben bir denetim hocasıyım. Bilgi teknolojileri denetimi anlatıyorum ve uzun yıllardır denetim nasıl yapılıyor diye derslerimde işliyorum. Dolayısıyla bu teknolojiler nasıl yapılıyor diye ilgilenmek durumunda kalıyorum. O bakımdan alanım itibariyle önüme yapay zeka ve robotlar çıkıyor. Bu ortamda denetim nasıl olur dersek denetim 4.0 gibi bir yaklaşımla yapacağız. Bu 4.0’ın denetimi nasıl olabilir sorunu önümüze getiriyor. Ayrıca siber fiziksel sistemler sensörler gibi alanlar ortaya çıkıyor. 2017 yılında Avrupa Birliği Komisyonu robotik kuralları ve buna ilişkin bir hukuki altyapı hazırlamak üzere bir komisyon kurdu. Mesela robotlara bir kimlik verilmesinden bahsedilmiş. Onların bir kapama tuşu olmalı ve gerektiğinde kendi kendilerine imha butonları olmalı. Onların toplum içinde nasıl var olacakları tartışılmalı. Bu gibi pek çok konuyu ele alarak kurallar geliştiriyorlar. Bu ilginç bir durum. Mesela sürücüsüz arabalar ortaya çıktı ve şu noktadan şu noktaya gideceksin diye bir kural yüklüyorsunuz. Aslında bu arabayı bir yapay zekâ olarak düşünebiliriz. Bir kaza oldu diyelim ve bu kazanın sorumlusu hukuk karşısında kim veya kimler olacaktır diye bir soru akla gelir. Çünkü sorumlu yazılımcısı mı?, kurucusu mu? sahibi mi? gibi bir sürü seçenek çıkar. Bunun gibi sorunlarla bir an önce incelenmesi gerektiğini söylüyor AB komisyonu.” dedi.

Konuşmasında ilk robot örneklerinden ve zaman içerisindeki gelişiminden de bahseden Erdoğan, “Bize benzeyen, komutların dışına çıkmayan, bir nevi bizi taklit eden, bize fayda sağlayan robotlar üretiyoruz.” dedi.


Fotoğraflar