Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2019

İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı Doç. Dr. Murat Yalçıntaş "7. Kariyer Günleri" Etkinliğimize Konuk Oldu

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAGEM) ile Bandırma Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza bağlı öğrenci toplulukları iş birliğiyle 8-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenmekte olan “7. Kariyer Günleri”nin dördüncü gününe İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yalçıntaş konuk olarak katıldı.

Bandırma Kuluçka Merkezi Topluluğu’nun organizasyonuyla düzenlenen söyleşiye Rektörümüz  Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel ve Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Zekai Mete katılırken üniversitemiz akademisyen ve öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.

“Endüstri 4.0 ve Kuluçka Merkezleri” hakkında konuşma yapan İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yalçıntaş, ”Hayatım boyunca kafamı meşgul eden bir soru var. Bazı toplumlar çok zenginken bazı toplumlar çok fakir. Neden bu böyle diye çok düşündüm. Akademisyen olduktan sonra da bunu düşünmeye devam ettim. Bu sorunun en önemli cevaplarından bir tanesinin toplumların zenginlik seviyesini belirleyen en önemli etken o toplumların yenilik yapabilme kapasiteleri olduğunu gördüm. Gelişmiş toplum ile zengin toplum farklı şeylerdir. Bir toplumun zengin olması gelişmiş bir toplum olduğunu göstermez. Örnek olarak Arap/Körfez ülkelerini verebiliriz. Toprakları Allah vergisi olarak petrol denizinin üzerinde bulunduğu için Arap/Körfez ülkeleri zengindir. Ancak hukuk, adalet, eğitim, sağlık vb. göstergelere bakıldığı zaman gelişmiş olduklarını söyleyemeyiz. Bazı kuzey ülkeleri veya Avrupa ülkelerine baktığımız zaman çok da yüksek bir zenginliğe sahip olmadıklarını görüyoruz. Ancak sosyoekonomik olarak incelediğimizde gelişmiş bir toplum olarak karşımıza çıkmaktalar. Nijer’de şehre uzak bir okula gittim. Orada insanların inanılmaz derecede fakir olduğunu gördüm. Okulun imkanları çok kötü seviyedeydi. Aynı şekilde Finlandiya’ya da gittim. Orada da öğrencilerin imkanlarını gördüm. İki medeniyet arasında çok fazla fark var. Japonya’da herhangi bir kaynak olmamasına rağmen şu an en gelişmiş ülkelerden bir tanesi. Sudan’da şu an tarım yapabilseler Afrika’yı tek başına doyuracak kapasiteye sahip ancak kıtlık ve açlıkla uğraşıyorlar. Bazı uluslar gelişmişken bazıları fakir çünkü kaynaklarını iyi bir şekilde kullanamıyorlar. Bu kaynaklardan kasıt sadece doğal kaynaklar değildir. Hatta şunu söyleyebiliriz ki en önemli kaynak insan kaynağıdır. İnsanı doğru kullanıp yetiştirirseniz Finlandiya gibi olursunuz ancak yetiştiremezseniz Afrika ülkeleri gibi olursunuz. Demek ki bir ülkeyi gelişmiş yapan insanların o ülkede ortaya koyduğu katma değerdir. Sizi başarılı yapacak olan da ortaya koyduğunuz katma değerdir. Bunun için de yenilik yapmanız gerekiyor. Bugün Amerika Birleşik Devletleri en fazla yenilik yapan ve en fazla patent verilen ülkedir. Gelişmiş ülkeler ile gelişmemiş ülkeler arasındaki en büyük fark yenilik üretmektir. Bill Gates yenilikler üretti. Bu sayede hem kendisi hem de ülkesi kazandı. Bu gibi şeyleri yapmak için ekosistem de yaratmanız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi kuluçka merkezleridir. Kuluçka merkezleri, genç girişimcilere hizmet sağlayan merkezlerdir. Kuluçka merkezlerinin en önemli faydası aynı fikirdeki insanları bir araya getirir. Kuluçka merkezlerinde etkileşim ve sinerji sağlanır. Ben İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı iken Türkiye’nin en büyük teknoparkını kurmayı hedefledik. Bugün büyük ölçüde tamamlanmış ve yüzde 98.5 doluluk oranına sahip bulunmaktadır. Bu projede katkımın olması hayatta en çok gurur duyduğum hususlardandır. Endüstri 4.0 tehlike midir şans  mıdır diye tartışmalar sürüyor. Yeni Zelanda’da katıldığım bir toplantıda Hintli bir akademisyenin: ”Endüstri 4.0 son hızla gelen tren gibidir. Karşısında durursan ezilirsin ancak binersen çok güzel yerlere götürür” sözü bence konuyu çok güzel özetliyor. Endüstri 4.0 hayatımızı değiştirecek ve yapay zeka ile çok ileri bir noktaya gelecek.” diye konuştu.

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAGEM) ile Bandırma Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza bağlı öğrenci toplulukları iş birliğiyle 8-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenmekte olan “7. Kariyer Günleri”nin dördüncü gününde gerçekleşen “Endüstri 4.0 ve Kuluçka Merkezleri” söyleşisi, konuşmacı İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı ve İstanbul  Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’a, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket takdim edilmesiyle sona erdi.