Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2020
Gösterim: 3947
Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir'in Üniversitemizin 5. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Mesajı
23 Nisan 2015 tarihinde “Geleceğe Açılan Köprü” sloganı ile kurulmuş olan Üniversitemizin 5. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın heyecanını ve mutluluğunu hep birlikte yaşamaktayız.
23 Nisan tarihi ülkemiz için önem arz eden bir tarihtir. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının kutlandığı ve o günün çocuklarımıza armağan edildiği ulusal bir bayramdır. Yalnızca Türkiye’deki çocukların değil, ulusumuzun ve tüm dünya çocuklarının bayramıdır. 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Eğitim ise çocuklarımızın yetişmesinde, kişiliklerinin belirlenmesinde en az aile kadar önemlidir. Bu yüzden biz eğitimcilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak bizler de, istikbalimiz olan çocuklarımıza ve gençlerimize daha huzurlu ve güvenli bir gelecek bırakmanın yolunun öncelikli olarak eğitimden geçtiğini bilerek, gelecek nesilleri en iyi şekilde yetiştirme mücadelesinde üzerimize düşen görevi en güzel şekilde yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu bilinçle ve kurulduğumuz 23 Nisan 2015 tarihinden bu yana geride bırakmış olduğumuz başarılı 5 yılımızın haklı gururuyla, ülkemizin ve dünyanın tüm çocuklarına daha iyi bir gelecek bırakmak adına üstlendiğimiz bu vazifeyi canla başla sürdürmeye devam edeceğiz.
Öncelikle Üniversitemizin kuruluşunda büyük rol oynayan, 26 yıl önce bölgemizin önce fakülte ve MYO’lara, sonrasında da üniversiteye kavuşması için büyük gayret sarf eden siyasilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, işadamlarımıza ve bölge insanımıza teşekkürü bir borç biliyoruz.
Şehrimizin başta eğitim ve kültür hayatı olmak üzere, sanayi, ekonomi, spor ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayan Üniversitemiz, “SEN, UMUT OL” eğitim mottosu ile yola çıkmıştır. Umut olmak, önemli bir altyapıya sahip olmayı gerektirir. Umut olmak, salt bilgiden daha fazlasını gerektirir. İyi bir insan olmak, dürüst olmak, çalışkan olmak, vatana ve millete sadakat gibi erdemlere de sahip olmayı gerektirir. Genç olmak, umut olmak için tek başına yetmez. Gençliğin umuda dönüşmesi için yukarıda sıraladığımız özellikleri de içine alan bir eğitim anlayışı gereklidir.
Üniversitemizin eğitim anlayışı, gençliği ülkemizin ve insanlığın umuduna dönüştürmek üzerine şekillendirilmiş ve bunun için ihtiyaç duyulan adımlar atılmıştır. Tek yükü umut olan, bu umudu tüm yurda taşıyan ve umudun simgesine dönüşen Bandırma Vapuru’ndan ilham alarak belirlediğimiz eğitim felsefemizin nihai amacı da ülkemiz ve insanlık için umut olacak nesiller yetiştirmektir.
Üniversitemizin Balıkesir Üniversitesi’nden devraldığı 26 yıllık birikim ve tecrübeye sahip olan akademik kadrosu, kuruluşumuzdan bugüne kadar geçen zaman içerisinde aramıza yeni katılan akademisyenlerle birlikte daha da güçlenmiştir.
Üniversitemiz bugün itibariyle 382’si akademik, 234’ü de idari kadroda görev yapmak üzere toplamda 615’in üzerinde personeli ve 13.000’i aşkın öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversitemizin akademik yapısı içinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olmak üzere 9 fakülte; Bandırma Meslek Yüksekokulu, Gönen Meslek Yüksekokulu, Manyas Meslek Yüksekokulu, Erdek Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu, Denizcilik Meslek Yüksekokulu ve Bandırma OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olmak üzere 8 meslek yüksekokulu; ayrıca bir de Yabancı Diller Yüksekokulu ile Rektörlük bünyesinde 2 bölüm bulunmaktadır.
Diğer yandan, lisansüstü eğitim veren Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Gönen Jeotermal Enstitüsü olmak üzere 4 enstitümüz mevcuttur.
1.020.277 m² arazisi ve 65.858 m² kapalı alanı bulunan ve 7 yerleşkede eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan Üniversitemizde, 41 ön lisans, 36 lisans programı ile 38 lisansüstü programı olmak üzere toplam 115 programda eğitim-öğretim faaliyeti devam etmektedir.
Üniversite demek eğitim-öğretim ve araştırma demektir. Bu doğrultuda, Üniversitemiz çatısı altında Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUSMER), Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAGEM), Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SEM), Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-TÖMER), Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BİTEM), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-UZEM), Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ), Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-FTR), Bor Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BORTAM), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-ESAM), Akdeniz Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi(BANÜ-APAM), Bilgisayar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-BUAM), Dış Ticaret ve Lojistik Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-DTLM), E-Spor ve Ekonomisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-E-SPOR), Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-KAT), Göç ve Yoksulluk Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-GÖÇ), Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SABESYA), Tarih, Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-TAKSAM) ile Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BANÜ-SPAR) olmak üzere toplamda 19 adet uygulama ve araştırma merkezi kurularak faaliyete geçmiş bulunmaktadır.
Üniversitemiz bünyesindeki hakemli dergi sayısı da 7’ye ulaşmıştır. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (YEAD), Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi (AUSUD), Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (SAD), Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Dergisi (UİD), Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (SABAD) ve Mühendislik ve Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi (BMBAD), Dünya Dilleri, Edebiyatları ve Çeviri Çalışmaları Dergisi (DEDÇED) farklı alanlarda yüksek kaliteli bilimsel çalışmaları yayımlayarak akademik dünyaya katkı sağlamaktadırlar.
Üniversitemizin uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında, ERASMUS+ ve Mevlana öğrenci değişim programları çerçevesinde, bugüne kadar yaklaşık 100 uluslararası anlaşma yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Farabi Öğrenci Değişim Programı çerçevesinde ise ülkemizdeki tüm devlet üniversitelerinde öğrencilerimiz burslu olarak öğrenim görme olanağına sahiptir. Bunların yanı sıra, Üniversitemiz yine uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında, 56 ülkeden yaklaşık 1.150 uluslararası öğrenciye de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, tüm önlisans ve lisans öğrencilerimize sunduğumuz “İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı Uygulaması”ndan faydalanan öğrencilerimiz, İngilizce eğitimlerini ana dili İngilizce olan yabancı uyruklu akademisyenlerimizden alma imkânına da sahiptirler.
Öğrencilerimiz hem bireysel olarak hem de öğrenci toplulukları olarak kültürel ve sportif etkinliklere katılmaları için desteklenmektedir. Mevcut durumda kültürel ve sportif faaliyetleri sürdüren 62 adet öğrenci topluluğumuz bulunmakta ve bunların sayısı her geçen gün artmaktadır.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak, Bandırma ve çevresinin en kapsamlı kütüphanesini oluşturma konusunda çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bu kapsamda 2019 yılında 2.000 metre kare büyüklüğünde, 750 kişi kapasiteli Prof. Dr. Sabahattin Zaim Merkez Kütüphanesi hizmete açılmıştır. Üniversitemiz kütüphanesi 117 üniversite ve 70 kamu kurumu tarafından kullanılan, Türkiye’nin en geniş kapsamlı ve yaygın kütüphane otomasyon ve güvenlik sistemine sahiptir. Kütüphanemiz 7/24 çalışma esasıyla ve sadece Üniversite mensuplarımızın değil, Bandırma’daki tüm araştırmacıların hizmetindedir. Bu doğrultuda dış kullanıcı sayımız 2019 yılında ciddi şekilde artarak 650 kişiye ulaşmıştır.
Kütüphanemiz, Osmanlı Hariciye Nezareti’ne ait 353 adet nadir eser, 51.669 adet basılı kitap, 12.000 adet basılı dergi, 393.037 adet elektronik kitap ve 49 adet veri tabanı ile hizmet vermektedir. Yerli ve yabancı kaynaklarımızın toplamı büyük bir artışla 487.790 sayısına ulaşmıştır. Üniversitemizde öğrenci başına düşen yayın sayısı 32.71’dir.
Üniversitemiz, genç bir eğitim kurumu olmasına rağmen gelişimini dikkat çekici bir şekilde ve hızla sürdürmektedir. Üniversitemiz, 2016 yılı akademik performanslarının değerlendirildiği 2017 yılı “Devlet Üniversitesi ve Fakülteleri Sıralaması Raporu (DÜS 2017)”nda 97 devlet üniversitesi arasında 86. sırada ve 2017 yılı akademik performanslarının değerlendirildiği DÜS 2018’de ise 108 devlet üniversitesi arasında 25. sırada yer alırken, 2018 yılında büyük bir atılım gerçekleştirmiş ve 2018 yılı akademik performanslarının değerlendirildiği DÜS 2019’da 116 devlet üniversitesi arasında 17. olma başarısını göstermiştir. Üniversitemiz yakın bir tarihte açıklanan DÜS 2020 raporunda ise 123 devlet üniversitesi arasında 28. sırada yer alarak akademik başarıda istikrarlı duruşunu sürdürmüştür.
Balıkesir Üniversitesi’nden devralınan 26 yıllık akademik birikim ve aramıza katılan yeni akademik kadronun seçimindeki isabet, bu hızlı yükselişin temelindeki önemli bir faktördür. Kısa bir süre içerisinde oluşturduğumuz ve bugün referans gösterilen kurum kültürü ve eğitim anlayışımız da bu başarıdaki diğer önemli etmenlerdir.
Geçtiğimiz dört sene içerisinde en büyük yatırım alanlarımızdan biri de bilişim sistemleri yatırımlarımız olmuştur. Üniversitemizin güvenlik, depolama ve internet altyapısı tamamlanmış olup sürekli güncellenmektedir. Tüm personel ve öğrencilerimize bütün yerleşkelerimizde güvenli, kablosuz internet erişim hizmeti ve sınırsız depolama alanı içeren e-posta hizmeti sağlanmıştır.
Bilişim alanına yapmış olduğumuz altyapı yatırımlarının bir sonucu olarak, dünyanın ve ülkemizin yaşamakta olduğu covid-19 pandemisi sürecinde üniversitemiz uzaktan öğretime problemsiz olarak geçen ilk üniversitelerden biri olma başarısını göstermiştir.
Bilişim alanındaki bu büyük yatırımlara ilave olarak yeni ve modern bilgisayar laboratuvarlarımızın sayısı da giderek artmaktadır.
Öğrencilerimizin ve personelimizin kullanımına sunulan akıllı kimlik kartları ile hem güvenli yerleşke girişleri hem de yemekhane ve kütüphaneden tek kart ile hizmet alma imkânı sağlanmıştır.
Öğrencilerimize ekonomik açıdan destek olmak amacıyla Üniversitemiz birimlerinde kısmi zamanlı çalışma imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca gelecek dönemde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Vakfımız tarafından da öğrencilerimize burs imkânı sağlanabilmesi için çalışmalarımız sürdürülmektedir.
Üniversitemiz birçok spor dalında öğrencilerimize büyük imkânlar sağlamaktadır. 29 branşta ve 52 kategoride, yaklaşık 500 sporcusuyla sportif faaliyetlerini sürdüren Üniversitemizde, futbol, basketbol, voleybol, tenis, salon sporları, dağ yürüyüşleri vb. spor aktiviteleri ile öğrencilerimizin hem bedensel hem de ruhsal gelişimleri desteklenmektedir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün destekleriyle merkez yerleşkemizde yer alan açık spor alanı, çok amaçlı kapalı spor salonu haline dönüştürülerek öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.
Üniversitemiz merkez yerleşkesinde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleriyle, sadece öğrencilerimizin değil, aynı zamanda kentimizde yaşayan vatandaşlarımızın da yararlanabileceği iki binadan müteşekkil 27.000 m2’lik çok kapsamlı Spor Tesislerinin Mayıs 2020’nin başlarında ihalesinin yapılması planlanmaktadır. Bu spor kompleksinin yapımıyla birlikte Spor Bilimleri Fakültemiz de akademik faaliyetlerine başlamış olacaktır.
Ayrıca, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü kurulmuş, hem öğrencilerimize hem de kent insanımıza yönelik sportif hizmetler vermeye başlamıştır. Spor Kulübümüzün bu yıl kadınlar basketbol liginde Playoff’a kalarak göstermiş olduğu başarı Üniversitemiz ve kentimiz için gurur kaynağı olmuştur.
Sevgili öğrencilerimiz Üniversitemizin varlık sebebidir. Bu nedenle onlar için her şeyin en güzelini oluşturmak bizlerin birinci önceliğidir. Bu amaçla Üniversitemizin yeni oluşturulacak Merkez Yerleşkesi’nin tasarımı için 2017 yılı başında, ulusal düzeyde “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması” düzenlenmiştir. 6 Mayıs 2017 tarihinde sonucu açıklanan yarışma ile ülkemizde örnek olarak gösterilecek bir yerleşke projesi ortaya çıkmıştır.
Yarışma sonrasında, 2018 yılının başında Merkezi Derslik Binası (27.500 m2) ve Öğrenci Yaşam Merkezi Binası (11.000 m2) ihaleleri gerçekleştirilmiş ve inşaatlarına başlanmış bulunulmaktadır. Her iki projenin de kaba inşaatları tamamlanmış olup Merkezi Derslik binamızın 5.000 m² den oluşan birinci etabı geçen yıl bahar döneminde hizmete açılmış bulunmaktadır. Bu kat içerisinde, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun çok sayıda ve modern laboratuvarları, TÖMER sınıfları, derslikleri ve akademik personel odaları bulunmaktadır.
Diğer yandan, Öğrenci Yaşam Merkezi’nin ilk etabı olan ve 3.100 m²’den oluşan “Öğrenci ve Personel Yemekhanesi” bölümü tamamlanmış olup hizmet vermeye hazırdır. Öğrenci Yaşam Merkezi inşaatının geri kalan kısmının ise 2020 yılının sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca, Rektörlük ve İİBF’nin de içinde bulunduğu binalarımızın üzerine yeni bir kat eklemek suretiyle, Denizcilik Fakültesi ve Laboratuvarları, Merkezi Kütüphane, idari birimler ile akademik personel odalarından oluşan 7.500 m²’lik kapalı alan da geçtiğimiz yıl hizmete alınmıştır.
Yine, yakın bir zamanda Denizcilik Fakültemizin Edincik Kampüsü'nde yer alan H. Avni Kocaman Deniz Bilimleri Öğrenme Merkezi ile Deniz Müzesi, Deniz Akvaryumu ve Eğitim ve İdari Bloklardan oluşan 1.250 m2’lik yeni prefabrik binaların inşaatı da tamamlanmış olup, koronavirüs pandemisinin sona ermesinden sonra uygun bir tarihde açılışı yapılacaktır.
Öte taraftan, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında doğacak ihtiyaca binaen çok yakın bir tarihte Üniversitemize yeni bir yatırım izni daha verilmiştir. 2020 Mayıs ayının ikinci yarısında 5.000 m2'lik Merkezi Derslik - 2 binası inşaatı için ihale yapılacak ve binanın hızlı bir biçimde yeni eğitim-öğretim dönemine yetiştirilmesine gayret gösterilecektir.
Geçen yıl devraldığımız tarihi Pertevniyal Hastanesi binası restorasyonu da Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayının alınmasının ardından 2020 yılının ikinci yarısında hızlıca başlayacaktır.
Geçen yıl başlattığımız peyzaj çalışmaları, bu yıl da daha büyük alanlarda devam edecektir, bununla ilgili ihale de gerçekleştirilmiştir.
Sadece Merkez Yerleşkemizde değil, diğer yerleşkelerimizde de fiziki mekânların iyileştirilmesi için inşaat ve düzenleme faaliyetlerimiz kesintisiz devam etmektedir.
Dolayısıyla, 2020 yılı merkez yerleşkemizde 5 farklı inşaat çalışmasının devam ettiği, peyzaj ve onarım çalışmalarının sürdüğü, Üniversitemiz adına oldukça faal bir dönem olacaktır.
Ayrıca, giderek sayıları artan öğrencilerimizin konaklama ihtiyaçlarının karşılanması açısından KYK yurtlarına yenilerinin ilave edilmesi önemli olup, bu konu sürekli gündemimizde bulunmaktadır.
Üniversite yerleşkemizin içinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis ettiğimiz alanda bulunan mevcut KYK yurt binalarına ilave olarak başlayan 1.300 kişilik yeni yurt binaları % 95 oranında bitmiş olup, yeni eğitim-öğretim yılında hizmete girecektir. Bunun yanısıra, 2020 yılı için yeni bir 1.300 kişilik KYK yurt yatırım kararı daha alınmış olup, 3-4 ay içerisinde yurt inşaatının başlayacağı düşünülmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri çerçevesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, barındırdığı dinamik unsurlar ile aynı zamanda bir dünya üniversitesi olmayı da hedeflemektedir. Amacımız, zengin tarihi ve kültürel birikime sahip ve jeopolitik olarak önemli bir kavşak olma niteliği taşıyan bir şehirde kurulmuş olan Üniversitemizi, uluslararası saygınlığa sahip, bölgemizin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyduğu bir üniversite yapmaktır.
Üniversitemizin seçkin akademik kadrosu, idari personeli ve kıymetli öğrencileri ile hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesile ile özveriyle çalışan çok kıymetli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başarılarımız beraber ve ortaktır. Elbette kat ettiğimiz yol, hayalini kurduğumuz hedeflere giden yolun henüz daha başlangıcıdır.
Üniversitemizin kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ebediyete intikal etmiş olanları rahmetle ve minnetle anıyor, 2023 Türkiye’sinde rol alacak ve 2071 Türkiye’sini inşa edecek nesilleri büyük bir özveriyle yetiştirmek arzusu ve başarılı yarınlar temennisiyle Üniversitemizin 5. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.
Prof. Dr. Süleyman Özdemir
Rektör