Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2022

Gösterim: 2496

Siyasal Bilgiler ve Ombudsmanlık Topluluğumuz Tarafından “İdari Yargı: Mesleğe Giriş ve Tanımı” Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinden oluşan Siyasal Bilgiler ve Ombudsmanlık Topluluğu tarafından “İdari Yargı: Mesleğe Giriş ve Tanımı” konulu panel Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Siyasal Bilgiler ve Ombudsmanlık Topluluğu Başkanı Gökberk Tunç'un açılış konuşmasının ardından, Adalet Meslek Yüksekokulu’nda görevli Dr. Öğretim Üyesi Burak Burtan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Balıkesir 1. İdare Mahkemesi Başkanı Sn. Mustafa Hastaoğlu ve Balıkesir 2. İdare Mahkemesi Başkanı Sn. Alper Ergüder katıldılar.

Moderatör Burak Burtan’ın “İdare yargıcının ortalama görev tanımlaması var mı?, İİBF öğrencilerinin idari yargıç olmaları konusunda katkıları nelerdir?” sorularına, Mustafa Hastaoğlu “Davalarda iki taraf mevcuttur. Amacımız haklıya ulaşmak. Amacımız için de birçok metodumuz var. Yargı bu konuda çok iyi çalışmalı, işimiz fiziken ve vicdanen zor bir iş, fakat zora talipseniz bu iş için uygunsunuz demektir. İdari yargı alımında İİBF mezunları için  % 20’lik bir kota mevcut. Sınavı kazananlar genellikle seçkin ve mesleki eksikleri olmayan kişiler, bu yüzden İİBF mezunlarının katkıları oldukça fazla” şeklinde cevaplarken, aynı soruya Alper Ergüder “İşimizi hassasiyetle yaptığımız için bunu bir yük olarak görmüyoruz. Hakim olarak belli bir saygınlığa sahibiz. Bazı başkanlarımız İİBF mezunu,  etkinlik ve sayı bakımından bir eksiklik söz konusu değil” dedi. 

Hastaoğlu ve Ergüder, salonu dolduran kalabalık öğrenci topluluğuna, öncelikle üniversite yıllarını çok iyi değerlendirmelerini, kendilerini çok iyi yetiştirmelerini, hedefler koyarak bunlara ulaşmak için doğru ve düzenli çalışmalarını, kendilerine rol modeli edinmelerini önerdiler.

Alper Ergüder mesleği hakkında “Rotasyona tabi bir mesleğimiz var.  Hukuk devletinin teminatıyız, yaptığımız işi bilelim ona göre zorlukları ortaya koyalım. Hak dağıtıyoruz, bunun sorumluluğu ve sürekliliği var. Meslekte iyi olabilmek için hassasiyete ihtiyaç vardır. Hakim, hakim, fehim, müstakim, emin ve metin olmalı, böyle görünmelidir” dedi. 

Mustafa Hastaoğlu ise mesleği hakkında “Mesleğimiz hayatın tümüne nüfuz ederken bireysel olarak fedakarlık şart. Mesleğimizin kolaylıkları olduğu gibi zorlukları da bulunmaktadır. Performansımızı zorlamamız gerekiyor.  Statüden dolayı saygı duyuluyoruz, meslekte her zaman ağırbaşlı ve soğukkanlı olmak gerekiyor” dedi.

Burak Burtan’ın  “İdari yargıç adayları olacak öğrencilerinize tavsiyeleriniz nelerdir?” sorusuna Hastaoğlu “İtibarı ve hedefi yüksek olan, tavsiye edebileceğim bir meslek” dedi. Ergüder ise “Tavsiye aşamasından önce kendiniz için ne yapacağınız konusunda bilgilenin, bilgileriniz doğrultusunda kendinize bir hedef belirleyin ve hedefinize ulaşmak için çalışın. Şu anki vaktinizi iyi değerlendirin” şeklinde konuşmasını sonlandırdı. 

Her iki mahkeme başkanı da konuşmalarının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Panelin sonunda ise Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Balıkesir 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Hastaoğlu, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi Başkanı Alper Ergüder ve moderatörümüz Dr. Öğretim Üyesi Burak Burtan’a plâket ve hatıra olarak da Bandırma Gemisi takdim etti. 

Öğrencilerimizin yoğun katılım gösterdiği panel toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.