Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2021

Gösterim: 872

ÜNİVERSİTEMİZ VE KADEM İŞBİRLİĞİYLE “ULUSLARARASI BİLİMDE KADIN VE KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Üniversitemiz ve KADEM Balıkesir İl Temsilciliği işbirliğiyle “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü” etkinliği düzenlendi. 2015 yılından itibaren her yıl 11 Şubat’ta kutlanan bu özel günde Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi ile Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Üniversitemizin misafirleri oldular. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğin ilk bölümünde Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, KADEM Balıkesir İl Temsilcisi Zeliha Kahraman, Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Levent Obuz, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Celalettin Yanık, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz,  Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar ve Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Çocuk Üniversitesi) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Orhan Duman hazır bulundu.

 Programın ilk bölümü Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşti. KADEM Balıkesir İl Temsilcisi Zeliha Kahraman yaptığı konuşmada “Bugün 11 Şubat Bilimde Kız Çocukları ve Kadın Günü. Aslında bu yola çıkarken Yaradan’ın bize sunduğu ilk ayet, ilk emirle “Oku” diye başlamak gerekiyor. Çünkü okumak, aydınlanmak, aydınlatmak geleceğe bilimle ilgili yeni bir şeyler sunabilmek hepimizin en büyük hayali. Bugün sizlerle burada, sevgili KADEM yürütme üyemiz Prof. Dr. Sayın Hülya Gür ve bir diğer kıymetli profesörümüz Prof. Dr. Serap Altuntaş ile birlikte gençlerimize inşallah bir vizyon açabilecek program hedefindeyiz. Biz istiyoruz ki; akıllı ve çalışkan gençlerimiz bizlerle birlikte gelenekten kopmadan, içinde bulunduğu toprakların kıymetini bilerek, bu vatan için çalışacak şekilde yetişsinler ve ülkemize bu şekilde hizmet etsinler. Biz KADEM olarak gençlere hem KADEM’i hem de bilim dünyasını tanıtmak için programlar düzenlemeye devam edeceğiz. Biz KADEM olarak kadın ve erkeğin fıtratlarından gelen güzellikleri vurgulayan bir derneğiz. Kadın ya da erkek diye ayırmıyoruz, fıtrat olarak farklıyız ama bütün güzelliğimiz o zenginliklerimizdir diyoruz. Sayın Rektörümüze derneğimizle gerçekleştirdiği işbirliği ve bu güzel organizasyon için çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

KADEM Balıkesir İl Temsilcisi Zeliha Kahraman’ın ardından kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir “Bugün anlamlı bir gün, kız çocuklarımıza bu anlamlı günde Üniversitemiz çatısı altında hocalarımızla birlikte ufuk vermek amacıyla toplanmış bulunmaktayız. Bilim olmadan bir ülkenin gelişmesi mümkün değildir. Bizler refah içinde yaşamak istiyorsak bilime ve eğitime önem vermeliyiz. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların verilerine bakıldığı zaman dünya genelinde bazı alanlarda kadınlarla ilgili dezavantajların olduğu görülüyor. Bilim dünyasında da kadın ve erkek arasında bir eşitsizlik var. KADEM’in tanıtım filminde de izlediğimiz bu eşitsizlikleri gidermek için bazı şeylerin yapılması gerekiyor. 11 Şubat da işte bu anlamda önemli. Bu gün vesilesi ile sürekli farkındalık yaratılmış olacak ve kadınların, özellikle de kız çocuklarımızın bilim dünyasında hak ettiği şekilde yer alması için hep birlikte elimizden geleni gerçekleştirmiş olacağız. Bilim dünyasında ortalama yüz kişiden otuzunun kadın olduğu bilinmektedir. Ülkemizin ise akademideki kadın oranları açısından çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi Türkiye’de akademi dünyasında kadınların oranı %45’e ulaşmış durumdadır. Avrupa Birliği’nde bu oran %40 iken ülkemizde %45 olması çok sevindirici bir durumdur. İnşallah genç kızlarımızın bu oranları gelecekte daha yukarıya çekmesini umuyoruz.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuşmasının devamında “Ben geleceğe gerçekten çok umutla bakıyorum. Ülkemizde bugün 207 tane üniversitemiz var. Bu üniversitelerde öğrenim gören 8.5 milyon öğrenci var. Bu öğrencilerin yarısını kız çocukları oluşturuyor. Bu rakamlar geçmişte bizim hayal edemediğimiz rakamlardı. Dünyada nüfusa oranla en çok üniversite öğrencisi olan ülkelerden biriyiz. Gençler, sizlere de Üniversitemizin kapıları her zaman açık. Üniversitemizde Çocuk Üniversitesi ile Kadın Aile ve Toplum Uygulama Araştırma Merkezimiz var. Bu konularda da güzel çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan KADEM’in de bu alanda çok başarılı çalışmalara imza attığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de KADEM ile işbirliği yaparak kadınlarımız ve kız çocuklarımızın gelişimleri için yeni projelere imza atmayı umuyoruz ve bu etkinlik dolayısıyla da KADEM Balıkesir İl Temsilciliğine teşekkür ediyoruz. Siz değerli genç öğrencilerimize de Üniversitemizin kapısının her zaman açık olduğunu ve inşallah gelecekte önce öğrenci sonra da akademisyen olarak sizleri Üniversitemizde görmeyi temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından söz alan ilk konuk geleceğin akademisyen adaylarından, Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Altuncan Gülen oldu. Lise öğrencisi olan ve genç yaşta akademik çalışmalara yönelim sürecini anlatan bir konuşma gerçekleştiren Altuncan Gülen yaptığı konuşmada “Bilim insanı olmak benim küçüklüğümden beri emin olduğum ve istediğim tek meslekti. Araştırmaya büyük bir hevesle başladım. Araştırma benim için gerçekten ufuk açıcıydı. Bilimle uğraşmanın güzelliklerini herkesin görmesini istiyorum. Bilimde Kadın ve Kız ve Çocukları gününde bilimi yaymak, deneyimlerimi paylaşmak ve sizleri de bilime davet etmek benim için en büyük fırsat. Bu fırsatı bana tanıyan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve KADEM Balıkesir İl Temsilciliğine teşekkür ediyorum.” dedi.

Programın ikinci konuğu Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Altuntaş oldu. Altuntaş “Böylesi anlamlı bir günde, bir bilim kadını ve iki kız çocuğu annesi olarak burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Tabii biz bu kürsüde genelde akademik konuları tartışırız ama kendi hayatımızdan örnekleri ilk defa bir topluluk önünde vereceğiz, bu anlamda da ayrıca heyecanlıyım. Tüm çocuklarımızın okuması mutlaka önemli ama özellikle kız çocuklarımızın okuması ve bilim dünyasında yer alması daha da önemli. Çünkü tarih boyunca her toplumda kız çocukları çeşitli engellerle, eşitsizliklerle, çeşitli zorluklarla karşılaşmışlar. Kendi hayatımın, geleceğin genç kadın bilim insanı adaylarına da ilham vermesini temenni ediyorum. Benim bu yoldaki en büyük destekçim annem ve babam olmuştur. Çünkü içinde bulunduğumuz kültürde kız çocuklarının okutulması, özellikle büyük dedelerimiz tarafından pek istenmezdi. Ama buna rağmen annem ve babam sürekli arkamda destekçim oldu. Bununla birlikte akademik çalışmalarımda danışman hocalarım destekçim oldu. Daha sonra evlendiğimde eşim arkamda durdu. Daha sonra da bu çalışmalarla birlikte benim en büyük motivasyon kaynağım iki kız çocuğum oldu. Bu vesile ile onlara da buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sizlere de hayatlarınızda ailelerinizin, karşılaştığınız insanların, hayatınızı kolaylaştırıcı, destekleyici, motive edici olmasını diliyorum. Geleceğinize ilham vermiş olmak ümidiyle, bilim dünyasına damga vuran öncü bilim kadınları olmanız temennisiyle sağlıklı ve başarılı yarınlar diliyorum.” dedi.

Prof. Dr. Serap Altuntaş’tan sonra söz alan Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Gür ise yaptığı konuşmada “Öncelikle 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla hepimizin gününü kutluyorum. Çünkü akademide de kadınların olmasının farklı bakış açısını getirdiğini düşünüyorum. Annem hep şunu söylerdi bize, ‘Kesinlikle kız çocuğu okumalı’. Daha önce gerçekleştirdiğimiz ziyarette Sayın Rektörümüz üniversite bünyesinde Çocuk Üniversitesi kurulduğunu belirtmişti ve bu beni gerçekten çok mutlu etmişti. Çocuk Üniversitesi ile çocuklar bilimle ne kadar erken tanıştırılırsa, onlara bu yol açılırsa çocuklarımız için çok daha verimli olacağını düşünüyorum. Özellikle yurtdışında gerçekten bilimde kadın sayısı oldukça az. Yurtdışında Türklerin ve özellikle kadınların akademik ve bilimsel çalışmalar yapamaz algısı var. Aslında bunun ne kadar yanlış olduğunu uluslararası kongrelere öğrencilerimizi götürerek onlara göstermemiz gerekiyor. Aslında biz, onlardan daha az şeyler yapmıyoruz. Hatta onlardan çok daha güzel şeyler yapıyoruz. Ama bizim tek eksiğimiz belgeye, yazıya dökmüyor olmamız. Bilimle uğraşan insanları, kadın ya da erkek fark etmeksizin cesaretlendirmemiz gerekiyor. Biz bilimde çok daha iyi yerlere gelebiliriz. Fakat bunu başarmak için beyin göçünü de engellememiz gerekiyor.” dedi.

Etkinliğin ilk bölümü konuşmacılara KADEM Balıkesir İl Temsilcisi Zeliha Kahraman’ın çiçek ve Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in plaket takdimi ile son buldu. Konferans Salonu’nda gerçekleşen program sonrasında tüm konuklara Denizcilik Fakültesi Laboratuvarlarımız ve Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kütüphanemiz gezdirildi. Denizcilik Fakültesi Laboratuvarlarımız ile ilgili konuklarımıza dekanımız Prof. Dr. Mustafa Sarı bilgilendirmede bulunurken, kütüphanemiz ve çalışmaları hakkında ise Öğr. Gör. Duygu Bilgin Kayalık tarafından bilgi paylaşımında bulunuldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in de eşlik ettiği gezi sonrasında ikinci etkinlik için Sağlık Bilimleri Fakültemizin de yer aldığı merkezi derslik binasına geçildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Laboratuvarı, Beslenme ve Diyetetik Laboratuvarı ve Hemşirelik Laboratuvarlarını gezen Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ayrıca laboratuvarlarda bilimsel etkinlikler gerçekleştirdi.