Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2020

Gösterim: 1132

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Ünlü’nün “Kitab-ı Hiyel ve Hileler Kitabı” Adlı Eserleri Yayımlandı.

Kitâb-ı Hiyel, 16. yüzyılda yaşamış Gedizli bir yazar olan Azmî’nin geçmişten kitabın yazıldığı zamana kadar insanların ve hayvanların çeşitli zorluklardan bir çıkış olarak kullandıkları hileleri toplayıp yazdığı bir kitaptır. Hile konulu hikâyelerin toplandığı bu eserde uzunlukları değişken olan 73 hikâye yer almaktadır. Azmî’nin bu eseri, biri Topkapı Sarayı’nda diğeri British Library’de bulunan iki yazma nüshası karşılaştırılarak bilimsel kriterlere uygun bir şekilde hazırlanıp yayımlanmıştır. Eser ayrıca günümüz okurunun kolayca anlayabileceği bir üslup kullanılarak “Hileler Kitabı” adıyla sadeleştirilerek günümüz Türkçesiyle yayımlanmış ve bu tür eserlere ilgi duyan kitapseverlerin istifadesine sunulmuştur.


Osmanlı döneminde yazılan hikâye kitapları üzerinde yapılan çalışma ve yayınların azlığı nedeniyle bu alana önemli katkılar sağlayan bu kitaptan dolayı üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Ünlü’yü tebrik ediyoruz.


Fotoğraflar