Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2023
Gösterim: 1375
Üniversitemiz TÜBİTAK Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde 33 Alanda Yer Aldı
TÜBİTAK tarafından üniversitelerin teknoloji alt alanları bazında araştırma performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlayan ve ilki 2016 yılında yayımlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” çalışması yeni dönem verileri ile güncellenerek yayımlandı.
Alan ve üniversiteler bazında en az 6 veriye sahip olanlar için hacim ve kalite eksenlerine sahip yetkinlik grafiklerinin çizildiği raporda 2018 ve öncesi kurulan 200 üniversiteden 177 tanesi değerlendirmeye girebildi. 21 ana araştırma alanı ve 132 alt araştırma alanının dahil edildiği raporda Üniversitemiz, 132 alt alandan 33’ünde yer aldı. Üniversitelerin alan bazlı yetkinlik kriterlerinde; yayın sayıları ve bu yayınlara yapılan atıf sayıları, üniversitelerin bu yayınlara katkı sağladığı akademisyen sayıları, üniversitelerin atıf açısından dünyada en fazla atıf alan ilk yüzde 10’luk dilime girmiş yayın sayıları ve üniversitelerin uluslararası iş birliği yayın sayıları gibi çeşitli ölçütler esas alındı. Güncel yetkinlik analizi çalışması kapsamında, yayın ve atıflarla ilişkili veriler için 2019-2021; projelere ilişkin veriler için 2019-2022 dönemi değerlendirildi.
Üniversitemiz “Elektrik Donanım” ve “Sağlık Hizmetleri ve Epidemiyoloji” alanlarında 1. Bölgede yer alarak hem hacim hem kalite bakımından ülkemizin en başarılı üniversiteleri arasına girmeyi başardı.
Yer Gözlem, Uydu ve Fırlatma Teknolojileri, Büyük Veri, İktisat, Modelleme ve Simülasyon, Tarih, İşletme ve Coğrafya alanlarında Üniversitemiz, hacim bakımından ortanca değerin üstünde yer aldı. Yoğun Madde Fiziği, Atomik, Moleküler Fizik ve Optik, Sanat, Kitle İletişimi, Din Bilimleri ve Güneş Enerjisi alanlarında ise kalite bakımından ortanca değerin üstünde yer aldı.
Üniversitemizin kendi grafiği incelendiğinde; Elektronik Donanım, İşletme, Yapay Zekâ, Din Bilimleri, Kentleşme, Tarih, Güneş Enerjisi, Sağlık Hizmetleri, Sanat, Kitle İletişim, Matematik alanlarının hem hacim hem kalite bakımından daha başarılı olduğu görüldü. Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Büyük Veri, İktisat, Yer Gözlem, Uydu ve Fırlatma Teknolojileri, Biyomalzeme alanları hacim bakımından ortanca değerin üzerinde yer aldı. Sosyoloji, İnşaat, Atomik, Moleküler Fizik ve Optik, Yoğun Madde Fiziği ve Organik Kimya alanlarında ise kalite bakımından ortanca değerin üstünde yer aldı.
Sürdürülebilir büyüme hedefinde kararlı adımlar attıklarını dile getiren Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Ulaştığımız başarıyı sürdürmek, daha ileriye taşımak ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ni dünyanın en saygın üniversiteleri arasına taşımayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda Üniversitemizin gerek bölgesel gerek ülke çapındaki durumunu değerlendiren önemli araştırmalardan biri olan TÜBİTAK Alan Bazlı Yetkinlik Analizinde ortaya konan bu başarılı performansı önemsiyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca destek ve teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a ve tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Üniversitemizin Alan Bazlı Yetkinlik Analizine dair ayrıntılı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.