Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2023

Gösterim: 2353

Üniversitemizin Yer Aldığı Proje Bir İlki Gerçekleştirerek En Yüksek AB Katkılı Hibe Projesi Olmayı Başardı

Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2022 yılı ikinci fasıl çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) koordinatörlüğünde hazırlanan, Üniversitemizin de dâhil olduğu HYSouthMarmara  (South Marmara Hydrogen Shore) akronimli proje desteklenmeye hak kazandı.

Projede GMKA ve Üniversitemizin yanı sıra Türkiye’den Sabancı Üniversitesi, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, ŞİŞECAM, ETİ Maden, Türk-Alman Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş, Hidrojen Peroksit A.Ş, PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, TENMAK ve TÜBİTAK olmak üzere 13, diğer ülkelerden ise Almanya SOFTWARE AG, İtalya Universita Di Bologna, Fas Universite Mohammed vi Polytechnique olmak üzere 3 proje ortağı yer almaktadır. 

İklim değişikliği ile mücadele yolunda önemli bir adım niteliği taşıyan projede bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi ve hidrojen ekonomisinin sahip olabileceği potansiyel etkinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Toplam bütçesi 36 Milyon Avro olan proje ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek tek seferde 7.455.625 Avro tutarındaki en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi kazanılmıştır.

Beş yıl sürmesi planlanan proje kapsamında Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedeflenmektedir. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılmakta, bu kapsamda Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretilmesi amaçlanmaktadır. Dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutan bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarının Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımıyla incelenmesi öngörülmektedir.

Proje kapsamında Üniversitemiz, kurulması planlanan Ar-Ge ve eğitim merkezinde görev alarak eğitim konusunda destek sağlayacak. Bir ilke imza atarak “En Yüksek AB Katkılı Hibe Projesi”nde yer almayı başaran Üniversitemizin proje koordinatörü Doç. Dr. İsmail Koçak’ı ve projede yer alan Prof. Dr. Nevin Aytemiz, Doç. Dr. Serhat Duman, Dr. Öğr. Üyesi Sabri Alkan, Dr. Öğr. Üyesi Zafer Maşlakcı ile Dr. Öğr. Üyesi Caner Pense’yi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.


Fotoğraflar