Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018
Gösterim: 2176
''6. Kariyer Günleri'' Etkinliğimizin İlk Günü Yoğun İlgi Gördü
Üniversitemiz İşletme ve Ekonomi Topluluğu tarafından 10-12 Nisan tarihlerinde düzenlenmekte olan "6.Kariyer Günleri" Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir'in açış konuşmasıyla başladı.
İş dünyasından çok değerli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı "Yapay Zeka", "Girişimcilik", "İnovasyon" ve "Endüstri 4.0" konularının da ele alındığı "6. Kariyer Günleri" Rektörlük Konferans Salonumuzda başladı. İşletme ve Ekonomi Topluluğu Kurucu Başkanı İhsan Gömleksiz'in konuşmasıyla başlayan ve ilçe protokolü, akademik personelimiz ve öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği programda açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir ‘’Üniversitemizin en başarılı öğrenci topluluklarından biri olan İşletme ve Ekonomi Topluluğunun bu önemli etkinliğinde sizlerle birlikte olduğum için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Üniversitemiz bu sene uluslararası düzeyde 20 kongre ve sempozyum gerçekleştirecek. Akademik personelin katılımıyla gerçekleşen bu sempozyumların yanında öğrencilerimize yönelik olarak düzenlemiş olduğumuz 6. Kariyer Günleri gibi etkinlikleri de faydalı buluyor ve çok önemsiyoruz.’’ diye konuştu.
Rektörümüz konuşmasının devamında Kariyer Günleri’nin önemine değinerek ‘’Kariyer Günü etkinliği ile öğrencilerimiz, ülkemiz iş dünyasından kıymetli şahsiyetlerin bilgi ve tecrübelerinden istifade etme ve başarı hikayelerini dinleme fırsatı buluyor. Ayrıca kıymetli konuşmacılar ve kurumlar ile irtibata geçerek mezuniyet sonrası için iş imkanı fırsatı yakalamış oluyor. Günümüzün rekabet koşulları çalışanları daha nitelikli olmaya zorluyor. İş hayatına atılan gençlerin tecrübesiz olmaları ise işsiz kalmalarına sebebiyet veriyor ve iş piyasasında başarısızlık getiriyor. Kariyer Günleri bu konularda farkındalık oluşturuyor.’’ dedi.
3 gün boyunca devam edecek 6. Kariyer Günleri’nin hayal dünyamızı geliştirmek ve içimizdeki girişimciliği ortaya çıkarmak için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Rektörümüz ‘’ Kariyer yapmak önemli ama daha önemlisi girişimci olup başkalarına da iş imkanı sunmaktır. Girişimci olma yolunda Eğitim Kurumları, kişileri motive etmelidir. Kariyer Günleri aynı zamanda buna imkan sağlıyor.’’ diyerek 6. Kariyer Günleri’ne dinleyici olarak katılan öğrencilerin bu etkinlikten fazlasıyla istifade etme imkanı bulacağını belirtti.
İşletme ve Ekonomi Topluluğu Kurucu Başkanı İhsan Gömleksiz ise, Kariyer Günleri etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde en baştan bu güne vermiş oldukları destekten dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir olmak üzere üniversite yöneticelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında İşletme ve Ekonomi Topluluğu’nun kuruluş ve başarı hikayesinden örnekler verdi. Öğrenci arkadaşlarına topluluk kurmalarını ve aktif olmalarını da öğütleyen Gömleksiz kendi hayatından verdiği örneklerle topluluk faaliyetleri ile edindiği deneyimin iş hayatında kendisine sağladığı faydaları da paylaştı.
Günün ilk oturumunda sahne alan girişimci, danışman, öğretim görevlisi Dr. Sertaç Doğanay, yapmış olduğu sunumda öğrencilik yıllarında uluslararası öğrenci kongreleri de dahil olmak üzere düzenlemiş veya içinde yer almış olduğu sosyal etkinlikler sayesinde kendini geliştirme imkanı bulduğunu ve bu durumun iş hayatında kendisine büyük avantajlar sağladığını ifade etti.
İş yaşamındaki başarılarından örnekler veren Doğanay ‘’Üniversite sınavı sonunda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım ve 6 yılda mezun oldum. Mezuniyet sonrasında doktorluk yapmak istemedim ve ilaç sektöründe yönetici olarak işe girdim. 200 kişilik bir ekibi ve 100 milyon dolarlık bir bütçeyi yönettim. 10 yıl sonunda yapmak istediğimin bu olmadığını düşündüm ve işten ayrılarak ne yapmak istediğime karar vermek üzere kendime 1 yıl süre tanıdım. 41 yaşıma kadar pek kitap okumamıştım, kitap okumaya başladım ve o yaşa kadar kaybettiğim zamana üzüldüm. Elon Musk örneğinden hareketle kitap okumanın ne kadar büyük bir güç olduğunu farkettim. Hayatımda yeni bir döneme yelken açtım. 3 web platform kurdum, 2 dergide köşe yazarlığı ve Yeditepe Üniversitesi’nde Hocalık yaptım. Yakın zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermeye başlayacağım.’’dedi.
Sözlerine devam eden Doğanay ‘’M.Ö 1 milyon yıl öncesi ve 1950’li yıllara kadar olan dönemde yaş ortalamalarını vererek 1900-1950 yılları arasında yaş ortalamasının artmasının antibiyotiğin bulunmasına bağlı olduğunu söyledi, ayrıca sanayi devrimi ile birlikte insanların yaşam şartları iyileşti, yaşam kalitesi arttı, insan ömrü uzadı dedi.
Teknolojik alanda Üstel büyüme yasası (exponential growth) gösteriyorki teknoloji iki kat hızlanıyor ve ucuzluyor.’’ dedi. Dünyanın en güçlü 3 firmasından biri olan Facebook’un son dönemde yaşadığı sıkıntılardan bahseden Doğanay, bu nedenle Facebook’un piyasa değerinin 500 milyon dolar düştüğünü belirtti. Doğanay, insanların sosyal medya kullanmaktan vazgeçmediğini ve Türkiye’nin sosyal medyayı en aktif kullanan 7 ülke arasından biri olduğunu söyleyerek konuşmasına son verdi.
Öğleden sonraki oturumun ilk konuşmacısı olan Microsoft Türkiye Kurumsal Müşteriler Teknoloji Stratejisti Gökhan Tufan, tecrübelerin öneminden bahsederek konuşmasına başladı ve Microsoft teknolojileri ile geleceğin trendlerine değindi.
İşe girme süreci (asansör konuşması, yabancı dil, neden ben, neden microsoft, özgeçmiş, staj, içerik-çözüm-etki, swot analizi, sosyal yetenekler, şirketi tanı işi anla, rakipleri bil, linkedin), Davranışsal mülakat (uyum yeteneği, işbirliği, müşteri odaklılık, sonuç odaklı, etkili olma, karar verme), İş arama süreci (hangi alan, hangi sektör), nasıl daha başarılı olabiliriz? (oku, dinle, araştır, staj yap, vizyonunu geliştir, farklılaş, iletişimini geliştir, network (bağlantı) yap, kişisel farkındalık sahibi ol, kendi markanı yarat, tutkulu ol) konularında bilgi ve tecrübelerini aktardı. Şirketlerde başvurulabilecek alanlar ve başvurduğumuzda nasıl diğerlerine göre fark yaratabileceğimizi anlatan Tufan ‘’ Kişisel farkındalık sahibi olmak, kişinin kendini tanıması, iyi ve kötü yönlerini bilmesi önemlidir’’ dedi. Tufan, farklı bir alanda çalışmak isteyen gençlere ise erken davranmaları tavsiyesinde bulundu.
İkinci konuşmacı olarak ise Tabii Genel Müdürü Coşkun Yıldırım oldu. Türkiye’de ve Dünya’da tarım sektörünün ekonomik, sosyal ve geleneksel öneminden bahsederek konuşmalarına başlayan Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörünü teknoloji ile donatıp günümüz standartlarına uyumlu bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Yıldırım, üniversite öğrencileriyle beraber yürüttüğü projelerden bahsederek, öğrencilere fikirlerinin, hayallerinin ve amaçlarının peşinden koşmaları gerektiğinden ve bunun için de fedakarlık yapmalarının öneminden bahsetti.
Günün son konuşmacısı ise sefamerve.com Kurucusu ve Ceo’su Mehmet Metin Okur oldu. Kurduğu internet sitesinden bahsederek konuşmasına başlayan Okur, kız kardeşinin tesettür giyim konusunda çektiği sıkıntıları düşünerek bu işe girdiğini belirtti. Şirketin büyüklüğünden bahseden Okur, yaklaşık 350 milyon dolar cirosu olduğunu ve 100 ülkeye ihracat yaptığına değindi. Okur, yaptığı projelerden de bahsederken, tesettür giyim konusunda yaptığı yenilikleri de anlattı.
Fiba’nın tesettür giyim konusundaki yasaklarını değiştirmek için 2.5 yıl mücadele ettiğini ve sonunda başardığını belirten Okur, bu başarının kendisine büyük kazanımlar getirdiğini ifade etti. Tesettürlü kadınların sorunlarını dinliyoruz ve çözüm üretiyoruz. “Sorun varsa çözüm var, çözüm varsa para var felsefesiyle hareket ediyoruz.Sorun demek fırsat demek, çözüm demek, para demek. Ama şunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir ki para kazanmak da herşey demek değildir, asıl olan vatana millete hayırlı olmak ülkenin sorunlarına çözüm üretmektir. Biz bu bağlamda kendi üzerimize düşeni yapıyor, ihracata odaklanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.’’ Dedi.
Etkinliğe katılan konuşmacılara etkinlik sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından plaket ve bandırma gemisi maketi takdiminde bulunuldu.