Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2024

Akademisyenimiz “Deniz Çayırları, Önemi, Tehditler ve Koruma Önlemleri Bilgilendirme Toplantısına” Katıldı

Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “Deniz Çayırları, Önemi, Tehditler ve Koruma Önlemleri Bilgilendirme Toplantısına” katıldı.

Deniz çayırlarının fonksiyonu, deniz ekosistemi açısından önemi, maruz kaldığı tehditler ve koruma için yapılması gerekenlerle ilgili bilgilerin ve önerilerin paylaşıldığı toplantıya Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Albayrak, Uzm. Biyolog Serap Tanrıöğer, Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, turizmciler ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırlarıyla ilgili kapsamlı bir sunum yaparak son günlerde yaşanan deniz çayırı sökümlerinin yanlışlığına dikkat çekti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteği ile Denizcilik Fakültemiz tarafından yürütülen MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projeleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırlarının oksijen ürettiğini, deniz canlıları için barınak, sığınak, üreme ve beslenme alanı olduğunu, bulanıklık yapan askıdaki katıları çöktürerek plajları berraklaştırdığını, pinaların ise saatte 6 litre deniz suyunu filtre ederek müsilajsız Marmara’ya ulaşmada en önemli canlı grubu olduğunu vurguladı.

Deniz çayırı ve pinalarla ilgili bilinç artırıcı etkinliklerin artırılması, plajlara bilgilendirme panolarının yerleştirilmesi konularında ortak mutabakatın sağlandığı toplantının sonunda Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy ve Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık da deniz çayırlarının korunması için alınması gereken önlemlere ilişkin katılımcılara bilgi vererek uygulamalar konusunda uyardılar. Toplantıda, deniz çayırı ve pinalarla ilgili bilinç artırıcı etkinliklerin artırılması, plajlara bilgilendirme panolarının yerleştirilmesi konularında ortak mutabakat sağlandı.