Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2024

Gösterim: 430

MAR-ÇAYIR Projesi Yıl Sonu ve MAR-PİNA Projesi 1. Yıl Sonu Sonuç Toplantısı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen MAR-ÇAYIR projesi başarıyla tamamlanırken, aynı iş birliği kapsamında başlatılan MAR-PİNA projesinin ilk yılı geride kaldı.

Her iki proje için Bandırma Grand Asya Otel’inde yıl sonu değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantının açılışına Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, Proje Yürütücüsü Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Sarı, Balıkesir Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürü Kadir Kandemir, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi Daire Başkanı Murat Demircioğlu, Balıkesir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlker Baldan, projede görev alan akademisyenler ve proje paydaşları katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz  ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptı. İki gün boyunca süren toplantılarda Proje Yürütücü Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Karadurmuş, Proje Uzmanı Doç. Dr. Özgür Baytut, Proje Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melike İdil Öz, Proje Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş katılarak projeyle ilgili sunum yaptı.  

Marmara Denizi ekosistemini iyileştirme ve deniz çayırları ile pina popülasyonlarının korunmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projeleri, yeni keşiflerle birlikte heyecan verici bulgulara ulaşılmasını sağladı. Her iki proje müsilaj başta olmak üzere çevresel baskılar nedeniyle zarar gören Marmara Denizi'nin ekolojik sağlığını geri kazanmaya katkı sunmayı hedefledi. Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı yürütücülüğündeki projeler, 5 farklı üniversiteden 10 akademisyeni bir araya getirerek çok disiplinli bir yaklaşımla çalışmalara öncülük etti.

Marmara Denizi’nin Boğazlar ve adalar dahil olmak üzere 1300 km kıyı şeridindeki 229 istasyonda 300’den fazla dalış yapılarak sualtı tarama ve görsel sayım metodlarıyla 530.000 km² alan (yaklaşık 82 futbol sahası büyüklüğünde) tarandı. Deniz çayırları ve pina popülasyonlarının mekansal dağılımı, yoğunluğu ve ekolojik durumlarına dair geniş kapsamlı ve coğrafi bilgi sistemi (CBS) tabanlı bir veri seti oluşturuldu. 

MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA proje bulgularını esas alan, katılımcı bir yaklaşımla hem deniz çayırı hem de pina için koruma stratejisi geliştirildi. Her iki proje sonuçları, müsilaj gibi ekolojik felaketlerden zarar gören Marmara Denizi ekosisteminin bilim temelli yönetimi için güçlü bir bilimsel altlık oluşturdu. Mevcut şartlar altında her iki türün maruz kaldığı baskı ve tehditler belirlenerek gelecekte yapılacaklar, yapılmaması gerekenler ve rehabilite edileceklere ilişkin tespitler ortaya konuldu.