Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2024

MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR Projelerinin Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

Marmara Denizi ekosisteminin restorasyonu için pina (Pinna nobilis) ve deniz çayırlarının dağılım alanlarının belirlenerek koruma stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR projeleri başlatıldı.

Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi koordinasyonunda ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle başlatılan iki önemli bilimsel araştırma projesinin açılış toplantısı, 23 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

Toplantıya, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Denizcilik Fakültesi Dekan Vekilimiz ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı, Denizcilik Meslek Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi ve proje yürütücü yardımcısı Doç. Dr. Uğur Karadurmuş şahsen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden proje uzmanı akademisyenler ise çevrim içi olarak katılım sağladı.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan, Marmara Denizi’nin jeopolitik ve ekolojik önemine vurgu yaparak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın doğal değerlerin korunmasına yönelik bilimsel projelere verilen desteğinin süreceğini belirtti. Dr. Uçan, bilimsel verilerle elde edilen sonuçların koruma ve yönetim politikalarında büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Üniversitemizin denizcilik alanında yürüttüğü bilimsel araştırmalarla Türkiye denizlerinin ve özellikle kıyısında bulunduğu Marmara Denizi'nin sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Rektörümüz, deniz çayırı ve pina gibi canlıların suyu filtre etme, karbon tutma ve ekosistemi destekleme gibi faydaları nedeniyle daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne destekleri için teşekkür etti ve bu tür desteklerin devamını temenni etti.

Denizcilik Fakültesi Dekan Vekilimiz ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, Marmara Denizi’nin Akdeniz ve Karadeniz arasında biyolojik bir koridor görevi üstlendiğini ve Akdeniz havzasının biyolojik çeşitliliğini desteklediğini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Sarı, yoğun nüfus, ağır sanayi ve turizm faaliyetleri nedeniyle kirlilik ve diğer çevresel baskıların Marmara Denizi’ni tehdit ettiğini ifade ederek, müsilaj olayının denizin kırılganlığını gözler önüne serdiğini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Üniversitemizin uzun yıllardır su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için bilimsel araştırmalar yürüttüğünü, MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR projeleri ile bu çabaların  güçlenerek bölgedeki diğer üniversitelerle iş birliği halinde sürdürüleceğini belirtti.

"Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi (MAR-ÇAYIR)" ve "Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme Projesi (MAR-PİNA)" ile müsilaj nedeniyle yıpranan Marmara Denizi ekosisteminin iyileştirilmesine ve aynı zamanda Akdeniz'de önemli bir ekolojik role sahip deniz çayırı ve pina popülasyonlarının sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.