Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2024

Rektörümüz MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA Projelerinin Dalış Programına Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından yürütülen Marmara Denizi Deniz Çayırı Alanlarının Belirlenmesi (MAR-ÇAYIR) Projesi ve Marmara Denizi’nde Pina (Pinna nobilis) Koruma ve İzleme (MAR-PİNA) Projesi çalışmalarına katıldı ve Erdek Dalış Kulübü’nde dalış yaptı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü desteği ile yürütülen MAR-ÇAYIR ve MAR-PİNA projeleri kapsamında Marmara Denizi’nin tüm kıyılarındaki deniz çayırı alanları ile pina popülasyonu inceleniyor. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, Erdek’teki çalışmaları yerinde inceleyerek proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı ile birlikte dalış yaptı. Rektörümüz, Marmara Denizi’nin restorasyonu için üniversite olarak ellerinden gelen bütün bilimsel desteği seferber ettiklerini ifade ederek “Marmara Denizi özel bir ekosistem. Bu ekosistemin sağlıklı şekilde işlemesi için suyu filtre ederek temizleyen pina ve oksijen üreten deniz çayırlarının korunması önemli. Bakanlığımızla bu konularda iş birliğimizi artırarak sürdürmek istiyoruz. Bugün ben de dalış yaparak su altında hem deniz çayırlarını hem de pinaları bizzat gördüm. Kıyı kullanıcılarının bunlara zarar vermek yerine koruması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim” dedi.

Üniversite olarak öğrencilerin kültür, sanat ve sporun tüm alanlarında faaliyet göstermelerini teşvik ettiklerini ve “Spor Dostu Kampüs Projesi” ile sporun üniversitemizde bir kültür haline gelmesi için tüm imkanları seferber ettiklerini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz, “Hemen denizin kıyısında bir üniversite olarak tüm öğrencilerimizi ve personelimizi dalış sporuyla da ilgilenmeye davet ediyorum. Dalış alışık olmadığımız sualtı dünyasını, balıkları, pinaları, deniz çayırlarını tanımak için çok önemli bir sportif faaliyet” dedi. Proje ekibine teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar dileyen Rektörümüz, zaman zaman dalış yaparak kendisinin de proje çalışmalarına katılacağını vurguladı.