Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2024

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Dolayısıyla Mesajı

Kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımını yakmak ve milletimizin özgürlük yolundaki onurlu yürüyüşünü başlatmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a taşıyan vapura ismini veren Bandırma, tarihimizde derin izler bırakmış bir sembol haline gelmiştir. Bandırma, yalnızca Millî Mücadelenin başlangıcında değil, zaferle taçlanan bu büyük mücadelenin son aşamasında da var olan ve düşmanın topraklarımızdan ilelebet kazındığı müstesna bir yerdir.

2 Temmuz 1920’de, I. Dünya Savaşı’nın ardından Bandırma, Yunan kuvvetlerinin işgaline maruz kalmış ve birçok şehrimiz İtilaf Devletleri’nin eline geçmiştir. Ancak vatanına olan bağlılığından asla taviz vermeyen aziz milletimiz, Büyük Taarruz ile düşmanı geri çekilmeye zorlamış ve iki yıllık işgal sürecinin ardından şehirlerimiz teker teker özgürlüğüne kavuşmaya başlamıştır. Maddi imkânsızlıklara rağmen gerçekleşen bu şanlı mücadele sonucunda 17 Eylül 1922 tarihinde Bandırma düşman işgalinden kurtulmuştur. Böylelikle Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi, Bandırma Ayyıldız Tepe’de Yarbay Hüseyin Vecihi Bey ve Binbaşı Süleyman Bey komutasındaki erlerimizin düşmanla giriştiği çatışma ve atılan son kurşun ile sona ermiştir.

İsmini Bandırmamızın düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 17 Eylül’den alan Üniversitemiz, bu tarihin vermiş olduğu ilhamla milli değerleri benimseyen, tarihinden gurur duyan ve geleceğe umut olan nesiller yetişmeyi amaçlamaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile canı pahasına mücadele ederek tarihi zenginlikleri, doğası ve deniziyle vatanımızın cennet köşelerinden biri olan bu güzel şehri bizlere armağan eden Yarbay Hüseyin Vecihi Bey ve Binbaşı Süleyman Bey komutasındaki kahraman erlerimiz olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, 102. yıl dönümünde tüm hemşerilerimizin 17 Eylül Bandırma’nın Kurtuluş Gününü kutluyorum.

Prof. Dr. İsmail Boz
Rektör