Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2024

Gösterim: 677

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un Üniversitemizin 9. Kuruluş Yıl Dönümü Dolayısıyla Mesajı

Değerli Mesai Arkadaşlarım ve Sevgili Öğrenciler,
 
Milletimiz, bir asır evvel, iki asırlık bir duraklama ve gerileme sürecinin sonunda, ruhundaki cevherin ve hiç sönmeyen bağımsızlık ve hürriyet ateşinin gücüyle Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Batı emperyalizmine karşı verdiği Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarından, birlikte, hür ve müstakil yaşama azim ve kararını bütün dünyaya bir kere daha haykırarak çıkan milletimiz, asla yok edilemeyeceğini de bir kere daha ispatlamıştır. Şimdi cumhuriyetimizin ikinci asrını idrak etmekteyiz. 
 
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “Türkiye Yüzyılı”nın içerdiği projelerin gerçekleştirilmesinde, üniversite ve üniversite bileşenlerinin katkısı çok büyük olacaktır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin Türkiye Yüzyılı’nda, ilk rektörü olmanın sorumluluğu ve bilincini taşıyorum. Üniversite olarak, “Türkiye Yüzyılı” ifadesinin evrensel anlamını, tarihe ve geleceğe yaptığı vurguyu iyi biliyoruz. Bu bağlamda öncelikle Türk dünyasına yönelik kültür ve eğitim faaliyetlerine ayrı bir önem vereceğimizi, bağımsız Türk devletlerindeki üniversitelerle iş birliğimizi artıracağımızı belirtmek isterim. 
 
Üniversitemiz, her geçen yıl kurumsal gelişimini tamamlamakta ve bilimsel hedeflerini arttırmaktadır. Her geçen gün daha da güçlenen akademik kadrosu ve fiziki altyapısı ile yarınlarımıza ışık tutan, umut olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri ile köklü bir üniversite olma ve ülkemize değer katma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
 
Üniversitemiz bugün itibariyle 610’u akademik, 393’ü de idari olmak üzere, toplam 1.003 personeli ve yaklaşık 22.000 öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemiz, ülkemizde ve dünyada değişen ihtiyaçları merkeze alarak açmış olduğu yenilikçi bölüm ve programlarında tecrübeli, genç ve dinamik akademik kadrosu, araştırmaya dayalı, uygulamalı ve yüksek teknoloji destekli eğitim modeli ile eğitim-öğretim faaliyetlerini uluslararası düzeyde sürdürmektedir. İletişim ve Ziraat fakültelerinin açılmasıyla birlikte üniversitemiz bünyesindeki fakülte sayısı 12’yi bulmuştur. İletişim Fakültesi, alanında yetkin ve deneyimli akademik kadrosu ve öğrencileriyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Ziraat Fakültesi de faaliyetlerine başlayacaktır. Ziraat Fakültesinin, uluslararası düzeyde kaliteli bir eğitim sunması, bölgedeki kurum ve kuruluşlarla yakın iş birliği içerisinde bir fakülte olması için var gücümüzle çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.
 
Bu iki yeni fakültenin kuruluşunun tamamlanmasının yanı sıra Tıp Fakültesi binamızın da önümüzdeki eğitim-öğretim yılına kadar bitecek olmasının heyecanını yaşıyoruz. Tıp Fakültesi, 2020 yılında kuruluş kararını takiben o yılın ÖSYM tercih kılavuzunda 40 kontenjan ile ilk öğrencilerini almış olup bugün 160 öğrencisiyle eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir. Ancak öğrencilerimiz üniversiteler arasında yapılan protokol çerçevesinde eğitimlerine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde devam etmektedirler. 2024 Yılı itibariyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi bünyesinde 5 Profesör, 15 Doçent, 32 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 55 öğretim elemanı bulunmaktadır. Ayrıca 16 Doktor Öğretim üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinin personel alım süreci devam etmektedir. Büyümemizi devam ettirirken sağlık hizmeti sunma vazifemizi de, birlikte kullanım protokolü çerçevesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devam ettirmekteyiz. Akademisyenlerimizin sağlık hizmeti sunumuna başlamasıyla birlikte sadece Bandırma değil civar ilçelerden gelen vatandaşlarımız da daha önce yararlanılamayan sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlamışlardır. 3 Cerrahi Operasyon ve 3 Poliklinik, öğretim üyelerimizin hastanede hizmet vermesi ile birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Tıp Fakültesi’nin gelişmesi, akademik personel sayısındaki artış, fiziki imkânların iyileşmesi sonrasında toplumumuza sunulan hizmetlerde de nitelik ve nicelik bakımından ciddi artış gerçekleşecektir.
 
Üniversitelerin eğitim-öğretim, temel bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleri olmak üzere geleneksel üç misyonu vardır. Üniversitemiz, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında, diğer iki misyonunu da en üst düzeyde gerçekleştirebilmek için büyük çaba sarf etmektedir.  Bu doğrultuda, Üniversitemiz çatısı altında toplamda 19 uygulama ve araştırma merkezi yer almaktadır. Hem bu merkezler hem de enstitü, fakülte ve meslek yüksekokulları tarafından bir yandan temel bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmekte, bir yandan da toplum yararına çalışmalar yapılmaktadır.
 
Uluslararasılaşma çalışmalarında da büyük mesafe kat eden Üniversitemizde, ERASMUS+ ve Mevlâna öğrenci değişim programları çerçevesinde bugüne kadar 100’ün üzerinde uluslararası anlaşma yürürlüğe girmiş olup, her yıl bu üniversiteler ile öğrenci ve personel değişimi gerçekleştirilmektedir. Farabi Öğrenci Değişim Programı çerçevesinde ise ülkemizdeki tüm devlet üniversitelerinde öğrencilerimiz belirli bir süre öğrenim görme imkânına sahiptir. Bunların yanı sıra, üniversitemiz bölüm ve programları ile TÖMER bünyesinde öğrenim gören 69 ülkeden yaklaşık 2.450 civarında uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemiz, yabancı öğrenci ve uluslararasılaşma açısından uzun zamandır Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır. 
 
İnsanlık, tarih boyunca kültürel ve entelektüel etkileşimlerini iktisadi faaliyetlerle iç içe yürütmüş ve insanlığın ortak kültür havzasında ticaret her zaman çok önemli bir rol oynamıştır. BANÜ-Elçi Projesi; kültürümüzün ve örfümüzün üzerine inşa edildiği “çeşitlilik içinde birlik” kavramını hayata geçirmek ve bu çerçevede akademik ve ekonomik tecrübi bilgiyi bir araya getirmek üzere ortaya çıkmış bir projedir. BANÜ- Elçi Projesi, Güney Marmara’da faaliyet gösteren girişimciler ile uluslararası öğrencileri bir araya getirerek uluslararası ticarette çeşitlendirmeyi amaçlayan yenilikçi bir girişimdir. Bu proje, üniversitemizde eğitim gören 69 farklı ülkeden uluslararası öğrenciler ile Güney Marmara’da faaliyet gösteren iş insanları ve şirketler arasında sürdürülebilir bağlantılar kurmayı hedeflemektedir. BANÜ-Elçi Projesi, Güney Marmara’nın küresel iş dünyasındaki etkinliğini arttırmak, uluslararası öğrencileri kendi ülkelerinde rehberlik yaparak iş dünyasına hazırlamak ve kültürlerarası iş birliğini desteklemeyi amaçlamaktadır. BANÜ-Elçi Projesi, iş birliğinin ilerlemenin anahtarı olduğu bir dünyada ortak büyüme ve kültürler arası anlayış ruhunu taşıyan deneyimli yerel ihracatçıların yabancı öğrencilere sadece ticaret ortakları olarak değil aynı zamanda geleceğin elçileri olarak elini uzattığı bir topluluk olma amacıyla başlatılmıştır. 
 
Bu veriler ve bilgiler ışığında “Kamu-Sanayi-Üniversite” iş birliğini esas alarak Üniversitemizin şehrimize ve bölgemize katkısını her geçen gün arttırmak, “Sen Umut Ol” ilkemize uygun şekilde üniversitemizi Türkiye’nin marka üniversitelerinden biri yapmak konusunda kararlıyız. Akademik kadrosu, idari personeli ve çok kıymetli öğrencileri ile Üniversitemizin hedeflerine en kısa sürede ulaşacağına yürekten inanıyorum. Elbette kat ettiğimiz yol, hayalini kurduğumuz hedeflere giden yolun henüz başlangıcıdır ve gidilecek daha çok yol vardır. Bu yolda beraber yürüdüğümüz mesai arkadaşlarımızın başarısı takdire şayandır. 
 
Kurulduğumuz günden bu yana desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ni Türkiye'nin saygın üniversitelerinden biri yapacağımıza inanıyorum.
 
Üniversitemizin 9. Kuruluş Yıl Dönümünü gönülden kutluyorum. 
 
 
Prof. Dr. İsmail Boz
Rektör

Fotoğraflar