Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2025

Gösterim: 753

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Üniversitemizde Öğrencilerle Buluştu

Şehir şehir dolaşarak uzay yolculuğuna dair deneyimlerini aktaran Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki ilk astronotu Alper Gezeravcı Üniversitemizde öğrencilerle bir araya geldi.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un ev sahipliğinde gerçekleşen programa Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal,  Bandırma Belediye Başkan Vekili Şerafettin Engüdar, Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Bandırma Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kahyaoğlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu ve Prof. Dr. Mehmet Emin Erçakar, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, Bandırma Füze Kulübü’nün hayatta kalan tek kurucu üyesi Atilla Yedikardaşlar, ilçe protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları,  akademik ve idari birim yöneticilerimiz ve personelimiz, öğrencilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okumasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un açış konuşması ile başladı. Konuşmasında gençlere hitaben önemli mesajlar veren Rektörümüz, “Bugün burada milletimiz için tarihi bir bulaşmada bir araya geldik. Geçmişte bir hayal olan bu başarıyı bugün gururla yaşıyoruz. Sevgili gençler, çok çalışarak her hayalin gerçek olabileceğini unutmayın. Hayal kurmak, her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Uzay çalışmaları, yalnızca geleceğimizi şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda hayatlarımızı kolaylaştıran projeler sunar. Sizlerden fizik, matematik, kodlama ve projelere daha fazla önem vermenizi istiyorum." dedi. 

Konuşmasında Atatürk’ün, Nutuk konuşmasından “Yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz, çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz. Millî kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.” sözünü hatırlatan Rektörümüz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken Türkiye’nin dünya sahnesindeki yerini güçlendirecek çalışmaların önemine vurgu yaptı. Rektörümüz konuşmasında ayrıca bu hedeflere katkı sağlamak için gençlerin azimle çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Program uzay araştırmalarında Türkiye’yi başarıyla temsil eden Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği sunumla devam etti. Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı sahneye çıktığında öğrenciler tarafından coşkuyla karşılandı. Gezeravcı konuşmasında geleceğe yön veren bu önemli başarının hikayesini ve uzay çalışmalarını anlattı. Gezeravcı, "Bu bir varış hikayesi değil, bir başlangıç hikayesidir. Türkiye’nin milli uzay programı hedeflerinin ilk adımı olan bu görev, gelecekte atılacak büyük adımların temelini oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Uzay Serüvenine ilişkin kapsamlı bir sunum yapan Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı'nın kuruluşundan bugüne kadar katettiği yolu ve hedeflerini aktardı. Gezeravcı, “Kuruluşunda en tecrübesiz uzay ajanslarından biri olmamıza rağmen, yoğun bir çalışmayla milli uzay programında belirlenen 10 hedefin ilkini başarıyla gerçekleştirdik. Biz buraya sadece motivasyon konuşmaları yapmaya gelmedik; gerçekleştirdiğimiz gerçek başarılarla sizlere ilham vermeye geldik." dedi.

Gezeravcı, Türkiye’nin Ay yüzeyine inme hedefinin detaylarını paylaştı. "Bu görev, bilimsel çalışmalar için Ay yüzeyine erişimi amaçlıyor. Amacımız yalnızca Ay’a ayak basmak değil, aynı zamanda burada araştırmalar yaparak bilim dünyasına katkıda bulunmak. Bu hedefi şimdiye kadar yalnızca altı ülke başardı; biz yedinci olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk astronot seçimi sürecinden bahseden Gezeravcı, 36 bin kişinin başvurduğu sürecin detaylarını paylaştı. Seçildikten sonra Amerika, Almanya ve Japonya’da aldığı 10 farklı modülden oluşan eğitimler hakkında bilgi verdi. Acil durum prosedürlerinden, uzayda yaşam koşullarına kadar pek çok konuda eğitim aldığını belirten Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdikleri deneyleri anlattı: "Uzayda insan sağlığı, savunma sanayii ve bilimsel çalışmalara yönelik 13 farklı deney gerçekleştirdik. Türkiye’nin Ay’a erişim hedefleriyle paralel deneyler yaparak bu çalışmaları destekledik." dedi.

Gençlere ilham veren konuşmasında, "Hayatım boyunca şunu düstur edindim: Bir işi bir kişi yapabildiyse, ben de yapabilirim" diyen Gezeravcı, öğrencilere potansiyellerini sorgulatmamalarını ve kendilerini donanımlı bir şekilde geleceğe hazırlamalarını tavsiye etti. Sunumun ardından Gezeravcı Bandırma’nın çok sayıda anaokulu, ilköğretim ve liselerinden gelen öğrencilerin sorularına cevap verdi. 

Supernova Rocket Team ve Waterbenders Öğrenci Topluluğu öğrencilerimiz de, kendilerinin ürettikleri ve Teknofest’e katılarak ödüller elde ettikleri roketlerle ve insansız su altı araçlarıyla programa ayrı bir renk kattılar.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz tarafından Alper Gezeravcı’ya teşekkür plaketi ve kendisi için tasarlanan özel tablo takdim edildi.  Son olarak Bandırma Füze Kulübünün kurulduğu Şehit Mehmet Günenç Anadolu Lisesi Okul Müdürü Sayın Bülent Kandemir ve Şehit Mehmet Günenç Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Sayın Mehmet Sabit Yılmaz tarafından Alper Gezeravcı’ya çiçek takdim edildi. Program, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Alper Gezeravcı program çıkışında öğrencilerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.