Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2024

Üniversitemizde "Moğolistan'daki Türk Yazıtları ve Yeni Keşifler" Konulu Konferans Düzenlendi

"Türkiye Yüzyılının Başında" seminer serimiz kapsamında, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz tarafından "Moğolistan'daki Türk Yazıtları ve Yeni Keşifler” konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’ın davetli konuşmacı olduğu konferansa, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete’nin yanı sıra öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve vatandaşlar katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Şaban Doğan, “Moğolistan'daki Türk Yazıtları ve Son Keşifler” konulu sunumu gerçekleştirdi. Sunumda Türklerin ilk yazılı belgelerinin sadece Tonyukuk, Kültigin, Bilge Kağan yazıtlarının olmadığı; 200'e yakın önemli yazıtın varolduğu, en son keşfin ise 2022 yılında Kültigin ve Bilge Kağan'ın babasına ait olduğu düşünülen bir yazıt daha bulunduğu ve bu keşfin son yüzyılın en önemli keşfi olduğu vurgulandı. Moğolistan'da hali hazırda birçok projede görev alan Doğan, kendisinin bizzat bulduğu ve yayımladığı yazıtları da açıkladı.

Yoğun bir ilgiyle karşılanan konferans, Prof. Dr. Şaban Doğan’ın öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi. Program sonunda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekai Mete tarafından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’a teşekkür belgesi takdim edildi.